Lažne tvrdnje o „lažnoj vakcinaciji“: Premijer Australije jeste primio vakcinu

1531

Trend dezinformisanja javnosti tvrdnjama da se svjetski lideri i istaknute ličnosti „lažno vakcinišu“ se ne zaustavlja.

Nakon tvrdnji da su se lažno vakcinisale Kamala Haris, ministarka zdravlja u Kanadi Kristin Eliot, izraelski političar, na red je došao i premijer Australije Skot Morison.

„Australijski premijer se pelcovao, samo mu nisu skinuli kapicu“, kaže se u objavi.

Kako je objavio AFP, njihov fotoreporter je jasno zabilježio trenutak vakcinacije Skota Morisona, što se može vidjeti na njegovoj fotografiji.

Takođe, brojne televizije zabilježile su trenutak vakcinacije premijera Australije, i na snimcima, iz različitih uglova, može se vidjeti da se on vakcinisao i da nije bilo „kapice“, na špricu.

Doktor Najdžel Grebertiz medicinskog centra Kastl Hil rekao je za AFP da je igla bila bez poklopca kad je Morison primio vakcinu.

“Sa fotografija je prilično jasno da je imao špric od jednog milimetra sa iglom kalibra 25 na njemu. Jasno, nema poklopca,” rekao je on.

AFP pojašnjava i da je u pitanju 25G igla, koju možete vidjeti na sajtu za prodaju medicinske opreme.

S obzirom na to da je jasno da Skot Morison jeste primio vakcinu, ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest

In this article