Nove manipulacije snimcima: Francuski vatrogasci i policajci se nijesu sukobili zbog mjera protiv pandemije

1158

Mjere za suzbijanje koronavirusa, zaključavanja, karantini, ograničeno kretanje u fokusu su svjetskih medija već godinu dana.

Ove teme duboko dijele gotovo svako društvo, izrečene izazivaju oštre polemike, proteste, nekada i sukobe.

To je savršen teren za manipulacije na društvenim mrežama i u medijima.

Nakon što je raskrinkan video iz Bukurešta, u kojem se vidi sukob fudbalskih navijača i policije, a za koji se tvrdilo da je zapravo izbacivanje iz metroa građana koji ne nose maske, društvenim mrežama počela je da kruži nova, slična manipulacija.

Do sukoba francuskih policajaca i vatrogasaca jeste došlo, ali u januaru ove godine. I taj sukob apsolutno nema veze sa pandemijom koronavirusa.

Francuski vatrogasci izašli su na ulice tražeći bolju platu, uslove za rad i bonuse za opasnost koju nosi taj posao, a koji se nisu promijenili još od 1990. godine.

Tokom protesta došlo je do više sukoba sa policijom. Video koji kruži mrežama objavljen je i na YouTube-u, 28. januara ove godine.

S obzirom na to da je jasno da protesti francuskih vatrogasaca nisu povezani sa pandemijom, mjerama zaključavanja, ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest