Izvrtanje činjenica: Berlinski senat nije rekao da PCR testovi ne dokazuju infekciju

PCR testovi, kao najpouzdaniji način testiranja na Covid-19, konstantna su tema manipulatora i dezinformatora. Od manipulacija izjavama njihovog tvorca Kerija Malisa, do tvrdnji da se testiranjem “krade DNK”, došlo se i do to tvrdnji da njemačke institucije kažu da PCR test ne može dokazati infekciju koronavirusom. To je slučaj u objavi koja se širi društvenim …

535

PCR testovi, kao najpouzdaniji način testiranja na Covid-19, konstantna su tema manipulatora i dezinformatora.

Od manipulacija izjavama njihovog tvorca Kerija Malisa, do tvrdnji da se testiranjem “krade DNK”, došlo se i do to tvrdnji da njemačke institucije kažu da PCR test ne može dokazati infekciju koronavirusom.

To je slučaj u objavi koja se širi društvenim mrežama, a u kojoj se tvrdi da je “Berlinski senat potvrdio državnu prevaru sa koronom i da PCR testovi ne mogu dokazati infekciju”.“Teško je poverovati, ali konačno je otkrivena državna prevara sa koronom. Odeljenje za zdravstvo Senata potvrdilo je da PCR testovi zapravo nisu u stanju da utvrde infekciju u smislu Zakona o zaštiti od infekcija. To proizlazi iz odgovora na pitanje jedinog člana Marcela Luthea. Administracija Senata izjavila je da je u vezi sa zakonom morala biti „reproduktivno sredstvo (virus, bakterija, gljivica, parazit) ili bilo koje drugo biološko prenosljivo sredstvo koje može izazvati infekciju ili zaraznu bolest kod ljudi“ Moglo bi se govoriti “patogenima””, kaže se u objavi.“Na pitanje poslanika da li je „takozvani PCR test u stanju da razlikuje virus koji je sposoban za reprodukciju i virus koji nije sposoban za reprodukciju“, uprava Senata odgovorila je sa „ne“. PCR testiranje je prevara. Ovim organ vlasti zvanično utvrđuje da se u FRG događa prevara velikog obima. Uprkos ovom saznanju, sam Berlinski senat koristi rezultate PCR testova da ograniči slobode građana i da preduzme druge proizvoljne mere kako bi navodno zaštitio od infekcije. Ovo je čista diktatura i kršenje zakona najavom. Poslanik Marcel Luthe takođe je šokiran ovim skandaloznim pristupom. Rekao je Berliner Zeitungu: „Sada je hitno vreme da se deluje racionalno i u skladu sa vladavinom zakona. Ako čak i Senat mora da prizna da brojevi testova koji se svakodnevno prijavljuju ne govore ništa o infekciji u smislu zakona, uredbe takođe nemaju osnova. Jer niko trenutno ne može reći da li je i koliko infekcija zapravo prisutno. Testovi koštaju ogromne resurse, proizvođači posluju milijardama, ali su beskorisni za borbu protiv infekcija”, dodaje se u objavi na Fejsbuku.

Ove tvrdnje odnose se na dokument Odsjeka za zdravlje, njegu i jednakost pri Berlinskom senatu, a kojim se odgovara na pitanje Lutea.

Lute je uputio pitanje da li PCR test može razlikovati virus koji se može razmnožavati i virus koji se ne može razmnožavati.

Kako su pojasnili faktčekeri iz DPA, Lute je pitao da li je PCR test može reći da li osoba može širiti zarazu ili ne. Odgovor Odsjeka za zdravlje, njegu i jednakost na ovo pitanje glasio je “ne”, jer PCR test zapravo samo potvrđuje prisustvo ili odsustvo virusa u organizmu.

O načinu na koji PCR test funkcioniše pisali smo ranije.

Prema Zakonu o zaštiti od infekcija, koji se pominje u spornoj objavi, infekcijom se smatra primanje u organizam patogena, njegov dalji razvoj i reprodukcija u organizmu. Prema ovom aktu, patogen je činilac koji se sposoban za reprodukciju (virus, bakterija, gljivica, parazit), ili bilo koji drugi prenosivi činilac koji izaziva infekcije i bolesti kod ljudi. Dalje, ako je osoba na testu pozitivna, patogen se razmnožio u tijelu, što je za Correctiv potvrdio Fridman Veber, direktor njemačkog Instituta za virologiju.

Administracija Senata je takođe, Luteu odgovorila i da PCR test detektuje Sars-CoV-2, virus koji izaziva Covid19.  “Prisustvo virusa u vezi je sa infekcijama koje izaziva”, naveli su oni.

Dakle, ova njemačka institucija nijednom nije rekla da je Covid-19 prevara i da PCR testovi ne mogu dokazati infekciju.

Zbog toga, ovaj sadržaj dobija ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Ovaj tekst ocjenjujemo i kao manipulaciju činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Viralne objave: Dezinformacija,Manipulisanje činjenicama

Autor:

Darvin Murić

Objavljeno:

30/11/2020

Ocjena:

Dezinformacija, Manipulisanje činjenicama