Kada se manipuliše o vakcinaciji, iza antivakserskog pokreta ne prezaju ni od objavljivanja falsifikata kako bi uticali na javnost.

Takav je slučaj, sada već poznatog teoretičara zavjere i antivakcinaša, Saše Borojevića, kojim smo se bavili i ranije.

On je na Fejsbuku objavio fotografiju dokumenta za koji tvrdi da je Pfizerov.

Na samom dokumentu se vidi da je u pitanju da je to Pristanak za učešće u korištenju vakcine protiv COVID-19 prema odobrenju za vanrednu upotrebu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i jasno je da nije zvanična objava Pfizera, niti se u njemu ova kompanija pominje.

Dalje, kako su to pojasnile naše kolege iz Raskrinkavanje.ba, u dijelu „ Statement of Participant (izjava učesnika) na fotografiji kaže da je SARS-CoV-2 vakcina o kojoj se tu radi “(Vero cell), Inactivated” što znači da je vakcina napravljena korištenjem Vero ćelijskih kultura, odnosno ćelijskom kulturom koju su otrkili japanski naučnici.

Tom metodom proizvedena je kineska, Sinopharmova vakcina. Dakle, ne Pfizerova i BioNTechova vakcina o kojoj Borojević govori.

Ovom objavom bavili su se i faktčekeri AFP-a koji su prenijeli izjavu Randžita Ramasamija, asistenta na fakultetu i direktora odeljenja za reproduktivnu urologiju na Univerzitetu Majami, gdje se istražuje uticaj vakcine protiv Covid-a-19 na plodnost muškaraca.

Ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest