Nove obmane o vakcini: Dokument nema veze sa Pfizerom

Kada se manipuliše o vakcinaciji, iza antivakserskog pokreta ne prezaju ni od objavljivanja falsifikata kako bi uticali na javnost. Takav je slučaj, sada već poznatog teoretičara zavjere i antivakcinaša, Saše Borojevića, kojim smo se bavili i ranije. On je na Fejsbuku objavio fotografiju dokumenta za koji tvrdi da je Pfizerov. Na samom dokumentu se vidi …

803

Kada se manipuliše o vakcinaciji, iza antivakserskog pokreta ne prezaju ni od objavljivanja falsifikata kako bi uticali na javnost.

Takav je slučaj, sada već poznatog teoretičara zavjere i antivakcinaša, Saše Borojevića, kojim smo se bavili i ranije.

On je na Fejsbuku objavio fotografiju dokumenta za koji tvrdi da je Pfizerov.„Kako to da u našim dokumentima za vakcinisanje Fajzerovom vakcinom nigde ne pise ono sto pise u zvanicnim objavama Fajzera o vakcini koju ubrizgava!? Pogledajte tacku 5 i 7! Evo da prevedem sa engleskog clan 5 i 7.5. Obavešten sam da vakcina još uvek nije registrovana i da je dobila hitnu autorizaciju za upotrebu dok je još uvek u završnoj fazi 3. kliničkog ispitivanja kao i da efikasnost i bezbednost vakcine će tek biti utvrđena. 7. Shatam da moje učešće u Nacionalnog Programu vakcinacije za Covid – 19 vakcinu me neće zaštititi protiv virusa Covid – 19. Dakle Iz dokumentacije o fajzerovoj vakcini svugde u svetu, pa i ovde, jasno je da je to 4.faza experimentuma in vivo! Zahvaljujuci Prof.Dr.Alek J.Racic,Prim.PhD imamo uvid u ovakve stvari. Ujedno vam prenosim i da Prof.Dr.Branimir Nestorović svim muškarcima koji žele da budu u ovoj eksperimentalnoj fazi vakcinacije da zamrznu spermu“, naveo je Borojević u propratnom tekstu.

Na samom dokumentu se vidi da je u pitanju da je to Pristanak za učešće u korištenju vakcine protiv COVID-19 prema odobrenju za vanrednu upotrebu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i jasno je da nije zvanična objava Pfizera, niti se u njemu ova kompanija pominje.

Dalje, kako su to pojasnile naše kolege iz Raskrinkavanje.ba, u dijelu „ Statement of Participant (izjava učesnika) na fotografiji kaže da je SARS-CoV-2 vakcina o kojoj se tu radi “(Vero cell), Inactivated” što znači da je vakcina napravljena korištenjem Vero ćelijskih kultura, odnosno ćelijskom kulturom koju su otrkili japanski naučnici.

Tom metodom proizvedena je kineska, Sinopharmova vakcina. Dakle, ne Pfizerova i BioNTechova vakcina o kojoj Borojević govori.

Ovom objavom bavili su se i faktčekeri AFP-a koji su prenijeli izjavu Randžita Ramasamija, asistenta na fakultetu i direktora odeljenja za reproduktivnu urologiju na Univerzitetu Majami, gdje se istražuje uticaj vakcine protiv Covid-a-19 na plodnost muškaraca.“Na osnovu mehanizama po kojima mRNK deluje, ne očekujemo da bi vakcine protiv Covid-a-19 mogle imati uticaj na muški fertilitet. Očigleno, međutim, želimo podatke da bismo potvrdili tu hipotezu,” rekao je dr Ramasami.

Ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest

Autor:

Tijana Velimirovic

Objavljeno:

20/01/2021

Ocjena:

Lažna vijest