Maske i CO2: „Eksperiment“ sa mjeračem za gasove ne dokazuje ništa

1296

Debata o nošenju maske dominirala je tokom pandemije. Jačanje antimaskerskog pokreta ipak je tu debatu prebacilo na teren dezinformacija i manipulacija. Jedna od najčešćih tvrdnji vezanih za maske je da njihovo nošenje smanjuje nivo kiseonika u organizmu i povećava unos ugljendioksida.

Ranije smo se bavili tvrdnjama da zbog, navodno manjeg „dotoka“ kiseonika u organizam maske mogu izavati rak, hipoksiju, hiperkarniju, što, svakako, nije tačno.

Ponavljanje ovih tvrdnji prešlo je na novi nivo. U antimaskerskim i antivakserskim grupama na Fejsbuku dijeli se video na kojem muškarac stavlja aparat za mjerenje ugljendioksida ispod maske nakon čega se na mjeraču pokazuje drastično povećanje nivoa ovog gasa koji izdišemo.

Ipak, ovaj „eksperiment“ ne može se uzeti za ozbiljno. Iz prostog razloga, vrsta mjerača koji se koristi u snimku nije predviđena za ovakve testove već detekciju gasova u prostorijama.

Proizvođači jednog od ovakvih aparata objasnili su da zbog čega ovo mjerenje nije relevantno.

„To je detektor gasa koji se koristi za procjenu da li je vazduh opasan ili zapaljiv, u prostorijama, ograničenom prostoru. Govorimo o mnogo većim zonama od unutrašnjosti maske. Kada stavite mašinu ispod maske, osoba koja diše će izdahnuti ugljen dioksid koji će u tom prostoru zamijeniti kiseonik i to pali alarm. Isto bi se desilo da osoba dune direktno u mašinu“, pojasnili su iz kompanije MSA.

Irski doktor Mejtju O Tuathejl sproveo je eksperiment u kojem je sebi na prst prikačio mjerač kiseonika u organizmu kakvi se koriste u bolnicama, stavio je čak šest maski na lice, a nivo kiseonika u organizmu mu se nije spustio.

Eva Mesaudi, iz francuske organizacije koja se bavi regulacijom respiratornih aparata (AFNOR) pojasnila je za Obserever da maske dozvoljavaju ljudskom tijelu da ispuni svoje fiziološke potrebe. Ona potvrđuje da nivo CO2 u organizmu raste kada se maska nosi, ali da ostaje na prihvatljvom nivou.

Naunica sa američkog Kolumbija Univerziteta, Angela Rasmusen, kazala je ranije za sajt za provjeru činjenica, PolitiFact, da maska ne smanjuje unos kiseonika.

To je potvrdila i doktorka Šeli Pejn direktorka Centra za zarazne bolesti LaMontanj na Univerzitetu u Teksasu u Austinu.

Ovu objavu ocijenili smo kao Manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Viralne objave: Manipulisanje činjenicama