Nove, stare, neutemljene tvrdnje o Covidu kao biološkom oružju

1300

Regionalni mediji nekada, osim što krivotvore izjave sagovornika i izvlače ih iz konteksta, pribjegavaju i svjesnom objavljivanju takvih informacija i izjava bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi kako bi se određeni narativ „progurao“ u javnosti.

To je slučaj i sa tekstom „Nestorović i Grujičić udarili na SZO: Korona je biološko oružje!“ portala Naša borba, koji je 5. oktobra podijeljena u okviru Facebook grupe „Poštovaoci lika i djela dr Branimira Nestorovića“ koja broji više od 73 hiljade članova.

Ovaj članak portala Naša borba, izazvao je veliki broj reakcija, komentara, a podijeljen je više od dvjesta puta.

U njemu pulmolog dr Branimir Nestorović i neurohirurg dr Danica Grujičić iznose tvrdnje o tome da koronavirus nije potekao iz prirode već da je stvoren u laboratoriji.

Važno je naglasiti da je u pitanju sadržaj koji je izvorno objavljen na portalu Informer.rs  još 27. maja ove godine (prenijeli portali Nacionalist.rs, Srbijadanas.com), međutim u objavi portala Naša borba, koji je predmet ove analize, to nigdje nije naznačeno, pa  se čitaoci navode na zaključak da su u pitanju nove informacije, kao i blagovremene izjave sagovornika o pandemiji koronavirusa.

Apsurdnost objavljivanja članka bez konteksta realnog vremena, a posebno imajući u vidu nova naučna saznanja, sprovedena istraživanja i provjere, očigledna je već u prvoj rečenici teksta u kojoj se navodi da je „virus širom svijeta ubio više od 350 000 ljudi“.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, na dan ponovne objave ovog teksta (5. oktobra) širom svijeta bilo je više od milion preminulih od posljedica infekcije virusom Covid-19, a trenutno taj broj iznosi 1 087 069.

U tekstu se navodi:

Sa pojavom koronavirusa nastale su i teorije zavjere, a jedna od najpoznatijih jeste i ova koja se iznosi u tekstu – da virus nije prirodnog porijekla, već da je potekao iz laboratorije. U više navrata smo se bavili ovom temom i ukazali na nedostatak vjerodostojnih dokaza koji bi potvrdili ovakve sumnje.

Podsjetimo, još u februaru ove godine grupa naučnika specijalizovanih u oblasti javnog zdravlja potpisala je izjavu objavljenu u medicinskom listu „Lanset“ (The Lancet) u kojoj su naveli da snažno osuđuju teorije zavjere koje sugerišu da koronavirus nije prirodnog porijekla.

Takođe, i tim naučnika koji je vodio Šan-Lu Liju sa Državnog univerziteta iz Ohaja u istraživanju objavljenom 26. februara 2020. godine zaključio je da ne postoje vjerodostojni dokazi da je virus – zvanično poznat kao SARS-CoV-2 – napravljen u laboratoriji.

Da koronavirus nije stvorio čovjek, te da nije genetski modifikovan saopštile su i američke obavještajne službe. (30.04.2020.)

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za vanredne situacije Majkl Rajan kazao je da u toj organizaciji vjeruju da novi koronavirus ima prirodno porijeklo.

Nekoliko dana kasnije SZO je ocijenila kao “spekulacije” tvrdnje američkih zvaničnika koji su rekli da posjeduju dokaze da je novi koronavirus potekao iz jedne laboratorije u kineskom gradu Vuhan, gdje su registrovani prvi slučajevi zaraze krajem 2019. godine. 

O tvrdnjama da je koronavirus nastao u laboratoriji, u okviru inicijative Instituta za javno zdravlje Crne Gore EDUCORONA, nedavno je govorila i istraživačica na prestižnom Paster Institutu u Parizu, doktorka Marija Backović. (27.04.2020.)

U tekstu se dodaje:

Iz navedenih citiranih izjava je jasno da Grujič jeste rekla „da, ako je koronavirus stvoren u laboratoriji, onda je to učinjeno s namjerom da posluži kao biološko oružje“, međutim Nestorović nije iznio decidno tvrdnju „da je koronavirus biološko oružje“ koja mu se pripisuje u naslovnoj konstrukciji teksta.

Da koronavirus nije biološko oružje (koje su smislili šizofreni moćnici) pisali smo ranije.

Češki centar za borbu protiv terorizma i hibridnih prijetnju pri Ministarstvu unutrašnjih poslova (CTHH), koji prati kampanje dezinformacijama koje utiču na bezbjednost zemlje, razotkrio je teorije zavjere koje kažu da su koronavirus razvili kao biološko oružje, napominjući da se to pripisuje određenom broju država i uticajnih pojedinaca uključujući “američke/britanske/kineske globalne elite kao što je Bil Gejts, itd.”

Tvrdnje da „novozaraženi imaju dosta lakšu kliničku sliku“, da  „gotovo da nemamo teških pacijenata“, da „nećemo imati drugi talas“ koje se iznose u tekstu takođe su netačne, a ne mogu ni biti predmet analize u ovom trenutku imajući u vidu da su nastale prije nekoliko mjeseci.

Objavu portala Naša Borba, koja je podijeljena i na Facebook-u, ocjenjujemo kao Reciklaža.

Ocjenu “recikLAŽA” dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcicima konzumenta medijskog sadržaja.

Takođe, ova objava dobija i ocjenu teorija zavjere zbog iznošenja neutemeljenih tvrdnji da je koronavirus biološko oružje, te da je nastao u laboratoriji.

 Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Nasa borba: Teorija zavjere,Reciklaža