Bivša poslanica u Narodnoj skupštini Srbije, bivša ministarka zdravlja i profesorka na Medicinskom fakultetu, Nada Kostić, opet je u jednom od svojih javnih nastupa iznijela sporne tvrdnje o koronavirusu.

Nakon što je još u maju iznijela šokantne teorije zavjere, kojima se tim Raskrinkavanja već bavio, i izazvala brojne reakcije javnosti, Kostić je još jednom, u intervjuu za kanal Slavija Info TV, koji je na ovom YouTube kanalu objavljen 21. septembra, ponovila sporne tvrdnje.

U, na trenutke konfuznom i nedorečenom izlaganju, Kostić je pokušala da ljudima navodno otvori oči i otkrije istinu o koronavirusu i globalnoj pandemiji, pa je tako ponovila svoje, ali i opšte poznate teorije zavjere o 5G mreži, antenama oko Sajma u Beogradu, gdje su u privremenoj bolnici u prvom talasu smještani oboljeli od korone. Kostić se, makar ne negirajući postojanje koronavirusa, osvrnula i na globaliste, Bila Gejtsa i Soroša, koji upravljaju svijetom i odgovorni su za „projekat COVID-19“ iza kog stoji namjera da se uništi vjera i ostane ateizam, pa nastane nihilizam… Ona je dalje govorila i o Nikoli Tesli, preskupoj struji koju građani Srbije plaćaju, trovanju građana aluminijumom i barijumom koji se  u nanočesticama sipaju iz aviona, o regionalnim liderima, kriminalu.

Kostić je, u videu koji je samo na ovom YouTube kanalu pogledan više od 70.000 puta, a potom i dijeljen i u okviru Facebook grupa, koje imaju na hiljade članova, saopštila više netačnih tvrdnji.

“Uloga maski je upravo nikakva, i to smo dokazali. Prvo smo dokazali PCR test, čak i čovjek koji ih je izmislio, jasno je da se odnose na detektovanje genetskih promjena, oksidativnog stresa, bilo šta da se dešava u vašem organizmu, neka bolest sa ćelijama, čak i prehlada, bilo šta, psihički stres, on će da pokaže da ste pozitivni.”

“Taj test ne mjeri virus, on uopšte ne detektuje virus, ne samo ovaj, nego bilo koji drugi. On je potpuno neupotrebljiv. On je potpuno obesmišljen, sa njim vode igru, da bi imali sredstvo i pokriće na osnovu kojeg će zatvarati ljude u one kazamate, bolnice, zapravo konc logore koje nazivaju karantinima”

Navodi koji se pripisuju pronalazaču ove vrste testova, Keriju Mulisu, da PCR testovi ne mogu da otkriju viruse, njemu je zapravo lažno pripisan i izvučen iz konteksta. Rojtersovi fektčekeri su se početkom jula bavili ovom temom i objasnili da se radi o lažnom citatu koji je istrgnut iz konteksta, kako bi se falsifikovalo njegovo značenje. Citat kojim se navodno potkrepljuju Mulisovi navodi, zapravo je citat iz članka Džona Loritsena iz decembra 1996. godine, na temu HIV-a i AIDS-a, a ne COVID-19. Kontekst citata pokazuje da Loritsen ne kaže da PCR testovi nemaju funkciju. Umjesto toga, pojašnjava da PCR identifikuje supstance kvalitativno, a ne kvantitativno, otkrivajući genetske sekvence virusa.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti objašnjava da je PCR test „dizajniran da otkrije virus koji uzrokuje COVID-19 u respiratornim uzorcima, na primjer brisevima iz nosa ili usne šupljine“, kao i da pozitivan rezultat testa vrlo vjerovatno znači da osoba ima COVID-19.

Dalje, na pitanja voditelja da pojasni ulogu maski i njegovo sugerisanje da nošenje maske usporava rad mozga, Kostić odgovara:

 „Uloga maski je upravo nikakva… Maska uopšte nije potrebna, jer vas ne štiti, ona ne sprečava ulazak bilo kakvog virusa, ne sprečava ulaz ni otrovnih supstanci kojima nas zaprašuju iz aviona godinama.“

Tvrdnja da upotreba maske u borbi protiv širenja koronavirusa nema apsolutno nikakvo utemeljenje ni u logici, niti u struci. Od pojave novog virusa, o kojem su ljekari svakodnevno saznavali nešto novo na osnovu istraživanja i iskustava, postalo je jasno da je nošenje maske jedan od najefikasnijih načina prevencije širenja virusa, imajući u vidu da se on prenosi kapljično.

Globalna kampanja medicinskih radnika se i dalje zasniva na nebrojenim apelima da ljudi drže fizičku distancu, nose maske i peru ruke.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije, u okviru smjernica o korišćenju maski, su kazali da je upotreba maski dio sveobuhvatnog paketa mjera prevencije i kontrole koji mogu ograničiti širenje određenih respiratornih virusnih bolesti, uključujući COVID-19:

„Maske se mogu koristiti ili za zaštitu zdravih osoba (nose se da bi se zaštitile u kontaktu sa zaraženom osobom) ili za kontrolu izvora zaraze (nose ih zaražene osobe da bi spriječile dalje prenošenje)“.

Razlika u efikasnosti između određenih maski, poput hirurških i N95, postoji, što je pojašnjeno i iz američke Agencije za hranu i ljekove (FDA).

Sugerisanje ljudima da maske ne štite i da ih ne treba nositi, osim što je netačno, je i opasno, jer ukoliko makar i jedan pojedinac koji je zaražen posluša ovakav savjet, nemjerljiva šteta po javno zdravlje i epidemiološku situaciju je već učinjena.

Govoreći o vakcinama protiv koronavirusa, Kostić je rekla da nas

„oni već telefonima prate, na kraju vam ubrizgaju vakcinu, a sa njom čip“.

Iako se čini gotovo nevjerovatnim da, u trenutku kada hiljade zaraženih koronavirusom umire, a svijet iščekuje vakcinu, još uvijek postoje teoretičari zavjere koji tvrde da je cilj vakcine protiv koronavirusa čipovanje i praćenje ljudi, ova ljekarka stoji pri takvim teorijama.

Podsjećamo da je ova teorija o čipovima koji će građanima biti ubrizgani zajedno sa vakcinom plasirana nakon diskusije na Redditu u martu, u kojoj je učestvovao Bil Gejts, kada su teoretičari zavjere doveli u vezu nepovezive stvari, i priču o digitalnim sertifikatima o kojima je on govorio iskoristili kao „dokaz“ za svoje tvrdnje koje ipak, bez dokaza, i dalje imaju svoje zagovornike.

Zbog pokušaja Nade Kostić da teorije i ideje poput trovanja građana iz aviona, obolijevanja zbog 5G mreže predstavi kao činjenice, ovaj sadržaj ocijenili smo kao pseudonauku.

Ocjenu “Pseudonauka” dobija medijski izvještaj koji pokušava da određena mišljenja, stavove, vrijednosti ili nalaze dobijene nenaučnim metodom, predstavi kao naučna otkrića ili činjenice.  U ovakvim izvještajima često se pogrešno ili manipulativno interpretiraju postojeća naučna istraživanja, ili se poziva na istraživanja koja nisu u skladu sa naučnom provjerom i utvrđivanjem činjenica.

Takođe, zbog tvrdnji Nade Kostić da će građani biti čipovani, za koje, naravno, ne nudi nijedan dokaz a predstavlja ih kao činjenice, ova objava dobija i ocjenu teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Viralne objave: Pseudonauka,Teorija zavjere