Nove tvrdnje bez dokaza: PTFE-a ima u nekim maskama, ali ne šteti zdravlju

1205

U seriji dezinformacija o maskama i njihovoj navodnoj štetnosti posljednja je da su prskane politetrafluoroetilenom i da ih zbog toga ne treba nositi.

Ovo je sadržaj objave koja se dijeli na društvenim mrežama, i kojom se želi nametnuti teza da je nošenje maski štetno, te da izaziva mnoge komplikacije.

Korisnici Fejsbuka komentarišući ovu objavu navode, da su zbog nošenja maske imali alergijske reakcije – osip, svrab i isušenu kožu, a neki tvrde da su imali i gušenje.

Istraživači Full Facta su potvrdili da se PTFE koristi u nekim maskama, ali i da  je vrlo mala vjerovatnoća da izaziva bolest tokom normalne upotrebe.

Tačno je i da se  PTFE  nalazi u proizvodima kao što su neprijanjajuće posude, pojedinim odjevnim komadima i  raznim medicinskim instrumentima, a najčešće ga povezuju sa teflonom.

Činjenica je da ne  postoji nijedan relevantan dokaz da je bilo koja bolest izazvana zbog nošenja maske za jednokratnu upotrebu.

Objava kojom se insinuira da su maske za jednokratnu upotrebu, odnosno maske koje sadrže PTFE štetne po zdravlje, nema naučno uporište i dajemo joj ocjenu dezunformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Viralne objave: Dezinformacija