Začarani krug neistina: Nije tačno da PCR test ne otkriva ko je bolestan

1461

Nakon lažne tvrdnje koja je pripisana izumitelju PCR testa doktoru Keriju Malisu da se on ne može koristiti za otkrivanje koronavirusa društvenim mrežama sada se šire nove lažne poruke koje je navodno saopštio ovaj dobitnik Nobelove nagrade.

Nakon lažne tvrdnje koja je pripisana izumitelju PCR testa doktoru Keriju Malisu da se on ne može koristiti za otkrivanje koronavirusa društvenim mrežama sada se šire nove lažne poruke koje je navodno saopštio ovaj dobitnik Nobelove nagrade. Opet se, u cilju relativizacije broja oboljelih od Covida19, tvrdi da PCR test ne otkriva ko je zaražen.

Na fejsbuk stranici „Buđenje naroda“ podijeljena je poruka sledeće sadržine:

Tvrdnja u poruci je proizvoljna i manipulativna, jer  ne nudi nijedan dokaz da je Keri  Malis dobitnik Nobelove nagrade za izum metode lančane reakcije polimeraze (PCR) ovo izjavio. Sa druge strane brojni su dokazi koji opovrgavaju ovu lažnu poruku.

Studija Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) o PCR testu demantuje tvrdnje iz poruke da ovaj test ne otkriva da li je neko bolestan, već da se test koristi za utvrđivanje infekcija na grip kod ljudi i životinja.

Uz to, SZO  navodi da je u roku od dvije nedelje nakon što je saznala za prve slučajeve novog koronavirusa, Kina podijelila genetske sekvence sa SZO i širim svijetom, a sarađujući sa partnerskom laboratorijom u Njemačkoj, Univerzitetom Charite, SZO je potom objavila prva uputstva o tome kako postaviti validirani test lančane reakcije polimeraze (PCR) za ovaj novi patogen.

Mikrobiolog sa Univerziteta u Saseksu Edvard Rajt, za portal “Medical device“ objasnio je da se PCR testom može dobiti jasna slika širenja bolesti COVID-19 unutar populacije. Rajt objašnjava da se PCR testovi koriste za direktno otkrivanje prisustva antigena, umjesto prisustva imunološkog odgovora tijela ili antitijela. Otkrivanjem virusne RNK, koja će biti prisutna u tijelu prije nego što se pojave antitijela ili pojave simptomi bolesti, testovi mogu da utvrde da li neko ima virus vrlo rano ili ne.

Takođe, činjenica je da je virus SARS-CoV-2 izolovan i da se PCR test u ovom slučaju radi kako bi se utvrdilo njegovo prisusustvo, a ne prisustvo bilo čega drugog.

Istraživači USA Today takođe su utvrdili da da ovakve tvrdnje nisu tačne.

Raskrinkavanje je ranije pisalo o lažnim tvrdnjama koje su se pripisivale izumitelju PCR testa.

Ova objava dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest