Koliko je opasno širiti lažne vijesti i dezinformacije vidimo kada se one dijele među hiljadama korisnika društvenih mreža. Infodemija je opasna koliko i pandemija.

Ovo je još jedan primjer objave fotografije koju prati činjenično netačan tekst. Fejsbukom kruži slika za koju se tvrdi da je u pitanju udžbenik iz 1973. godine:

Kako pišu kolege sa portala raskrinkavanje.ba suprotno tvrdnjama iz postova iznad, na fotografiji se ne nalazi “udžbenik” iz 1973. godine. Riječ je o jednoj od knjiga iz edicije “Ljudsko tijelo”, koju je 2008. godine prvi put izdao 24 Sata d.o.o.

Dalje, ono što je dodatno pogrešno interepretirano je izjednačavanje virusa Covid-19 sa običnom prehladom. Sličnosti postoje, i to je Rojters objasnio u svom članku iz mjeseca marta.

O opasnosti i ozbiljnosti virusa koroni govore nam i brojevi, jer u trenutku pisanja ovog teksta, preminulih u cijelom svijetu od covida19 ima 1,167,124.

Svjetska zdravstvena organizacija objasnila je da su koronavirusi (CoV) velika porodica virusa koji uzrokuju bolesti u rasponu od uobičajene prehlade do težih bolesti kao što su bliskoistočni respiratorni sindrom (MERS-CoV) i teški akutni respiratorni sindrom (SARS-CoV). Novi koronavirus uzrokuje  bolest COVID-19.

Rojters podsjeća i da Zdravstvena organizacija Zdravlje djece iz Stanforda jasno objašnjava razliku koja je potrebna da bi se razumjela ova lažna tvrdnja:

Takođe,  nije virus koji izaziva Covid-19, nije jedini koronavirus, već postoji najmanje sedam virusa ovog tipa.

Koronavirus nije obična prehlada niti je riječ o udžbeniku iz 1973. godine, pa ovoj objavi dajemo ocjenu lažna vijest,

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest