Koliko je opasno širiti lažne vijesti i dezinformacije vidimo kada se one dijele među hiljadama korisnika društvenih mreža. Infodemija je opasna koliko i pandemija.

Ovo je još jedan primjer objave fotografije koju prati činjenično netačan tekst. Fejsbukom kruži slika za koju se tvrdi da je u pitanju udžbenik iz 1973. godine:

Uzdbenik iz 73 god ! Sta ste se prepali rade nas na foru vladari svjetski zele napraviti robove od nas !!!! Bacajte maske oduprite se novom svjetskom poretku !!!

Kako pišu kolege sa portala raskrinkavanje.ba suprotno tvrdnjama iz postova iznad, na fotografiji se ne nalazi “udžbenik” iz 1973. godine. Riječ je o jednoj od knjiga iz edicije “Ljudsko tijelo”, koju je 2008. godine prvi put izdao 24 Sata d.o.o.

Dalje, ono što je dodatno pogrešno interepretirano je izjednačavanje virusa Covid-19 sa običnom prehladom. Sličnosti postoje, i to je Rojters objasnio u svom članku iz mjeseca marta.

Prehlada je obično blaga, traje između 1-2 sedmice i uključuje upalu grla praćenu curenjem nosa i začepljenjem, te na kraju kašljem. COVID-19 uzrokuje simptome, uključujući otežano disanje, temperaturu i suv kašalj (ovdje). Neki pacijenti razvijaju upalu pluća i potrebna im je hospitalizacija. Ako upala pluća postane teža, to može biti fatalno.

O opasnosti i ozbiljnosti virusa koroni govore nam i brojevi, jer u trenutku pisanja ovog teksta, preminulih u cijelom svijetu od covida19 ima 1,167,124.

Svjetska zdravstvena organizacija objasnila je da su koronavirusi (CoV) velika porodica virusa koji uzrokuju bolesti u rasponu od uobičajene prehlade do težih bolesti kao što su bliskoistočni respiratorni sindrom (MERS-CoV) i teški akutni respiratorni sindrom (SARS-CoV). Novi koronavirus uzrokuje  bolest COVID-19.

Rojters podsjeća i da Zdravstvena organizacija Zdravlje djece iz Stanforda jasno objašnjava razliku koja je potrebna da bi se razumjela ova lažna tvrdnja:

“Novi koronavirus je novi koronavirus koji nije prethodno identifikovan. Virus koji uzrokuje koronavirusnu bolest (COVID-19) nije isti kao koronavirusi koji obično cirkulišu među ljudima i uzrokuju blage bolesti, poput prehlade. ”

Takođe,  nije virus koji izaziva Covid-19, nije jedini koronavirus, već postoji najmanje sedam virusa ovog tipa.

Koronavirus nije obična prehlada niti je riječ o udžbeniku iz 1973. godine, pa ovoj objavi dajemo ocjenu lažna vijest,

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest