Iskrivljeno tumačenje dobre priče: Djeca se neće rađati u zatvorima

1252

Na situaciju, koju je izazvala pandemija koronavirusa nije imun nijedan čovjek na svijetu. Vanredne okolnosti, iziskuju vanredno ponašanje, pa su iz korijena promijenjene godinama stvarane navike. Međutim teoretičari zavjere, ne vjeruju da će se ovakav način života ubrzo preseliti u prošlost, već smatraju da je, pod plaštom korone promijenjena naša budućnost.

U video snimku koji je preveden na naš jezik i na Fejsbuku podijeljen više od 240 puta, navodi se da će

“generacije koje dođu poslije nas, direktno biti rođene u zatvoru iz kojeg neće moći da pobjegnu, jer neće imati referentnu tačku za ono što je sloboda ranije značila.”

Maks Igan, “istraživač” koji boravi u Kvinslendu u Australiji, i odavno tvrdi da na ovoj zemlji postoji ogromna kontrolna mreža, koja sprečava otkrivanje pravih istina, vidi kao “veoma intresantan” BBC-jev članak objavljen 6. avgusta 2020 godine. On je ubijeđen da nije riječ o običnom članku već se kroz animaciju koja je naslovljena“Šta će korona virus uraditi našim kancelarijama i domovima”, navodno može dublje vidjeti  kako će se društvo ponašati u godinama koje dolaze.

“Ljudi, nema post-budućnosti nakon ovoga. Pišu da će virus možda jednog dana biti iskorijenjen. Ali čak ni tada život neće moći da se vrati na ono što je ranije bilo, jer arhitekte, podstaknute korona krizom sada razmišljaju da mijenjaju zgrade u kojima živimo.” tvrdi Igan.

On ističe i da će u budućnosti postojati samo liftovi koje aktiviramo glasom.

“Ako vas izbace zbog niskog socijalnog kredita kada sve bude biometrijsko, sa tehnologijom bez dodira gdje sve znaju o vama, sve što radite, sve što kažete, sve što mislite.  Ako vas izbace iz sistema zbog niskih kreditnih poena, lift u vašoj zgradi neće raditi jer se aktivira glasom.  Lift će prepoznati da vaš glas više nema pristup. Tako rade vrata sa aktivacijom na glas.  Pametne brave na vašim vratima, uskoro neće biti digitalne brave, biće biometrijske sa aktivacijom pomoću glasa.  I ako vam je nizak kredit, ona se jednostavno neće otvoriti za vas.“

Igan poručuje i da će “tehnologija koja se aktivira glasom” čitav svijet pretvoriti u zatvor, a svaku kuću u zatvorsku ćeliju iz koje građani mogu izaći samo ako se budu ponašali onako kako Vlada od njih zahtjeva.

“Nema više slobode, ništa od toga. Cijeli svijet je zatvor, a svaka kuća je zatvorska ćelija. Veliki plan! Veliki plan koji radi i koji će raditi ukoliko se ljudi ne probude i shvate šta se radi.”  zaključuje Igan.

Igan za ova svoja “predskazanja” o socijalnom kreditu ne nudi nijedan jedini dokaz, a zvuči kao da je inspiraciju pronašao u seriji “Black Mirror” u kojoj je obrađena upravo ova tema.

Takođe, Igan potpuno proizvoljno interpetira članak BBC-a koji se bavi projekcijama o budućem načinu života, uglavnom opisujući sadašnje stanje i situaciju, a koji ni u jednom svom dijelu ne “predviđa” strašnu sudbinu koju Igan u njemu vidi.

U interaktivnom članku koji je objavio BBC, a koji govori o tome šta bi pandemija mogla da promijeni na poslu i kući, odnosno svakodnevnom životu, prati se fiktivni život Laile, njen odlazak na posao, gdje prije ulaska mjeri temperaturu, gdje su stolovi i pregrade napravljeni od antibakterijskog materijala, njeno preseljenje u dio grada gdje je manja gužva, mogćem razvoju tehnologije koja će funkcionisati bez dodira.  U tekstu se čak i navodi da će se, “ukoliko Covid19 izumre u narednim mjesecima i vakcina se brzo otkrije, stvari vratiti u nešto nalik “normali”.

Evidentno je  da su sporne  mnoge Iganove teze, a ponajviše ona, kojom tvrdi da će se u budućnosti znati “sve što kažete i mislite”, za šta, opet, ne nudi nikakve dokaze.

Takođe, bez ikakvog dokaza, Igan “nudi” i ideju da će se građani ponašati samo kako Vlada naredi,  te da neće biti slobode.

Podsjetimo, među  temeljnim ljudskim  pravima,  su pravo na slobodu, pravo na slobodu govora, pravo na slobodu kretanja, pravo na slobodu mišljenja i to niko ne smije ugroziti niti uskratiti.  Pravo na slobodu kretanja garantuju Ujedinjene nacije, Evropska unija, dok je Savjet EU, tokom pandemije, usvojio i preporuke kako bi se u neizvjesnim vremenima građanima omogućila sloboda kretanja.

Iganove teorije i “predskazanja” da je koronavirus oružje kojim se želi sprovesti veliki plan zatvaranja, iznijeta proizvoljno i bez dokaza, dio je široko rasprostranjenog narativa kojim se tvrdi da je pandemija izmišljena kako bi se, između ostalog, ljudima ograničilo kretanje, kako bi se kroz vakcine “čipovali” i pratili.

Ovu objavu ocjenjujemo kao teoriju zavjere. 

Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Viralne objave: Teorija zavjere