Novi krug neistine: Vakcine nisu neprovjerene

2414

Ogromna većina svjetskih zemalja, odnosno njohve zdravstvene vlasti, krenule su u vakcinaciju građana protiv kornavirusa.

Ogromna većina zemalja, odnosno njihovih zdravstvenih vlasti, odobrile su 12 vakcina protiv COVID19.

Ipak, antivakseri i dalje pokušavaju utiču na neodlučne, za šta je očigledan primjer objava koja se ovih dana širi Fejsbukom.

Ipak, nije moguće pronaći izjavu u kojoj je Nestorović rekao ovo što mu se u objavi pripisuje.

Svakako, netačna je tvrdnja da su vakcine neprovjerene, što su stručnjaci bezbroj puta ponovili.

Dodatno, Evropska agencija za ljekove (EMA) objašnjava da je za odobrenje upotrebe neke vakcine potrebna procjena odnosa rizika i koristi od tog cjepiva, da je analiziraju naučni eksperti te agencije, da se radi provjera kvaliteta prije nego se vakcina odobri…

I domaći stručnjaci potvrđuju da vakcina nije neprovjerena, kako se to tvrdi. Ljekarka u podgoričkom Domu zdravlja Slađana Račić je u Jutarnjem programu RTCG-a, kazala da su sve vakcine odobrene od međunarodnih agencija za ljekove i Svjetske zdravstvene organizacije.

 Ističe i da su relevantna istraživanja pokazala, da je zanemarljiva razlika u broju onih kod kojih se tromboza pojavila nakon vakcinacije, u odnosu na one koji nisu  vakcinisani.

Kada je u pitanju famozni potpis, kojim potvrđujete da vakcinu primate na sopstvenu odgovornost, profesor Medicinskog fakulteta u Nišu dr Dušan Milisavljević pojašnjava da je u pitanju uobičajena procedura.

Pojašnjavajući dalju proceduru, Milosavljević kaže da nakon potpisane saglasnosti, dobijate karton,  na kojem će vam prilikom vakcinacije upisati koju ste vakcinu primili. Pošto se vakcina prima iz dvije doze, zdravstveni radnik naznačava i  kada treba da se javite na revakcinu.

Uzimajući u obzir navedene činjenice, ovoj objavi dajemo ocjenu Teorija zavjere.

Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Viralne objave: Teorija zavjere

In this article