Novo lažno istraživanje, ovoga puta o izborima u Nikšiću

2790

Svaki izbori u Crnoj Gori, čak i lokalni, pokreću lavinu dezinformacija, što na društvenim mrežama, tako i u medijima.

Praksa da se  zloupotrijebi ime neke od istraživačkih kuća i plasira „istraživanje javnog mnjenja“ postaje sve češća.

Primjere lažnih istraživanja imali smo i uoči parlamentarnih izbori, a tada su zloupotrijebljena imena IPSOS-a, CEDEM-a i agencije House Of Win.  

Takođe, i u decembru smo imali slučaj lažnog istraživanja o rejtinzima političkih partija koje je opet pripisano agenciji IPSOS.

Iako su sva tri lažna istraživanja raskrinkana i demantovana, ovaj trend se nastavio.

Ovoga puta, istraživanje je pripusano Demostatu. Tekst o istraživanju objavili su portali Borba.me i Pogled.me.

„Koalicija “Za budućnost Nikšića” ubjedljivo pobjeđuje DPS!“, naslov je teksta u kojem se navodi:

„Prema istraživanju koje danima kruži društvenim mrežama koalicija “Za budućnost Nikšića” ima ubjedljivu prednost u odnosu na DPS! Anketa danima kruži društvenim mrežama“. Tekst prati grafika navonog istraživanja na kojoj se navodi da je izvor Demostat.

Demostat je, ipak, demantovao da je u pitanju njihovo istraživanje.

„Najoštrije osuđujemo zloupotrebu imena Demostat u cilju širenja lažnih informacija. Demostat nije radio istraživanje koje je objavio veliki broj korisnika FB, a odnosi se na rejtinge političkih partija za lokalne izbore u Nikšiću. Grafik koji se pojavio predstavlja najgrublji falsifikat. Zatražićemo od FB da preduzme sve raspoložive mere kako bi sprečio dalje širenje ovakvih dezinformacija“, saopšteno je iz ove agencije.

Portali Borba i Pogled nisu ispravili svoje članake ni nakon objave Demostata da se ne radi o njihovom istraživanju i da je u pitanju falsifikat.

Ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Borba: Lažna vijest Pogled: Lažna vijest

In this article