Novozelanđani umiru od starosti i COVID-a, ne od vakcina 

269

Novi Zeland bilježi negativan trend. Prema pisanju tamošnjih medija, na snazi je najveći porast registrovanih smrti u posljednjih 100 godina. Taj podatak iskoristili su teoretičari zavjere – da preuveličaju vrojke i pošalju potpuno pogrešnu sliku.  

Portal Nulta tačka piše:  

Potpuno vakcinisani Novi Zeland ima porast od 3000% broja smrtnih slučajeva 

U tekstu se dalje navodi da su to podaci u posljednje dvije godine.  

Međutim, realnost demantuje te brojke. Prema podacima nacionalne statističke agencije, broj smrti 2022 bio je 38.574, što je oko 10 odsto porast u odnosu na 2021, kada je taj broj iznosio 34.932. Dakle, u posljednje dvije godine nema porasta od enormnih 3000 odsto.  

Mediji, doduše, prenose da se Novi Zeland približava brojki od 3000 smrti od koronavirusa, što svakako nema veze sa postotkom rasta preminulih. 

U tekstu Nulte tačke još se navodi:  

“Liz Gan, šef NZ Loyal, upozorava da je desetine hiljada stanovništva nacije umrlo od injekcija Covida.” 

Liz Gan je bivše TV lice, a popularna je po antivakserskim stavovima i teorijama zavjere. Sredinom ove godine osnovala je stranku, ali sudeći po izborima koji su uslijedili nije se baš proslavila.  

Ganovu demantuju i mediji i statistika. Relevantni podaci i mediji govore da Novozelanđani ne umiru zbog vakcina, već naprotiv – zbog koronavirusa, kao i zbog starosti. Iz nacionalne statisičke agencije je saopšteno: 

„Više ljudi u starijoj dobi značiće više smrtnih slučajeva čak i da se pandemija COVID-19 nije dogodila… 

Prošlogodišnje brojke o smrtnim slučajevima naglašavaju ove demografske trendove: skoro dva od svaka tri smrtna slučaja bila su među ljudima starijim od 75 godina, a otprilike svaki peti među onima od 90 i više godina…  

Sama pandemija bila je drugi ključni pokretač. Oko 2.400 svih smrtnih slučajeva prošle godine moglo se pripisati COVID-19″, saopštio je Stats NZ u svom saopštenju od 20. Februara. 

Zbog svega navedenog, sporna objava dobija ocjenu – lažna vijest i teorija zavjere.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article