papa-franjo

Svjetski ekonomski forum (SEF) i njegov lider, Klaus Švab, česta su tema analiza Raskrinkavanja i za njih se vežu razne teorije. Slično je i sa Papom Franjom. Ovoga puta su stavljeni u istu priču, koja nema pokriće. 

Društvenim mrežama dijeli se papina izjava u kojoj je navodno rekao:  

Papa Franja kaže da su planovi Klausa Švaba vredniji od samog Hrišćanstva.  

Objavu prati i opis:  

Đavo je živ i zove se papa… 

Informacija u našem regionu potekla je od portala Nulta tačka, koji je poznat po širenju teorija zavjere. Sami izvor zapravo je jedan od najpopularnijih dezinformacionih sajtova na svijetu – The people’s voice, nekada poznat kao Newspunch. 

Na tom sajtu još piše:  

“Svijet je ušao u mračna i olujna vremena, kaže papa Franjo koji kaže da čovječanstvo mora da vjeruje osnivaču Svjetskog ekonomskog foruma Klausu Švabu koji je čovjek sa planom da vrati prirodu na poziciju primata u svjetskom poretku… Prema riječima pape Franja, Klaus Švab se pojavio kao „važnija figura“ od Isusa Hrista u sadašnjoj eri, jer Isus želi da spase duše, a Švab razumije da nam je potrebno manje duša…” 

Da je Papa nešto slično rekao, sigurno je da bi neko od kredibilnih svjetskih medija prenio informaciju, ali to nije slučaj. Pritom, ni Nulta tačka, ni The people’s voice ne preciziraju kada je Papa to navodno izjavio. Uvidom u Papine govore takođe se ne može doći do navodne izjave.  

Jedna od rijetkih veza Pape sa SEF-om je Papin apel iz 2016, kada je pozvao svjetske lidere u Davosu da ne zaborave na siromašne. 

Ovom temom bavile su se kolege iz litvanskog fekt-čeking portala Delfi.  

Ova objava dobija ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article