teorija-zavjere-o-obami

Dokumenti sa oznakom povjerljivo iz perioda kada je Džo Bajden bio potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za vrijeme administracije Baraka Obame pronađeni su u Bajdenovoj kući i nekadašnjoj kancelariji, što je poslužilo kao adekvatan povod za “oživljavanje” poznatih, netačnih informacija.

Na Fejsbuku smo evidentirali objavu u kojoj se tvrdi da je jedan od povjerljivih dokumenata pronađenih u toku racije izvod iz knjige rođenih bivšeg predsjednika Baraka Obame. Taj dokument navodno dokazuje da je njegov mandat bio nelegitiman, jer prema američkom Ustavu samo građanin rođen u SAD-u može postati predsjednik. (1, 2)

“Šta ako Džo ima pravi rodni list Baraka Obame i on je pronađen u raciji? Obama je bio nelegitimni predsednik Sjedinjenih Država. Šta je Tramp rekao Obami 2017. “Kada završim, izgledaće kao da nikad nisi bio tamo.” Sada jedna stvar vodi drugoj i krug se zatvara. Lavina se kotrlja najvećom brzinom”.

Navodni izvod iz knjige rođenih Baraka Obame je izdat u Republici Kenije 1961. godine.

Ipak, istorijske činjenice demantuje ovu tvrdnju – Kenija je stekla nezavisnost od Britanije 1963. godine, odnosno dvije godine nakon rođenja Baraka Obame. Mombasa je naveden u izvodu kao grad u kom je Obama rođen, koji nije bio dio teritorije Kenije sve do 1963. godine.

Teorija da Barak Obama nije rođen u SAD-u nije novitet, već datira još iz 2009. godine, a faktčekeri portala Snops u svojoj analizi dokazali su da je u pitanju falsifikovani dokument.

 Navodni “kenijski” dokument je zapravo falsifikat koji koristi australijsku registraciju rođenih kao izvor.

Teorija je ponovo zaživjela nakon što je brat Baraka Obame, Malik Obama, objavio na svom Tviter nalogu djelimično izmijenjen dokument, ali koji je bio zasnovan na falsifikatu iz 2009.

Bivši predsjednik Obama je zapravo rođen u Honolulu, na Havajima 4. avgusta 1961 i to je potvrdila Bijela kuća, objavljivanjem njegovog autentičnog izvoda iz knjige rođenih.

Duža verzija tog dokumenta dokazuje da ga je izdalo ministarstva zdravlja države Havaji.

Tadašnji potparol Bijele kuće, Den Fajfer, tom prilikom je izjavio da teorija o mjestu rođenja Obame koje je okupiralo pažnju javnosti, predstavlja distrakciju od značajnih pitanja.

“U vrijeme velikih posljedice za ovu zemlju – kada bi trebalo da diskutujemo o tome kako da osvojimo budućnost, smanjimo svoj deficit, pozabavimo se problemom visoke cijene gasa i donosimo stabilnost na Bliski Istok, Vashingtonu je ponovo odvratila pažnju lažna vijest”, rekao je Fajfer.

“Nada predsjednika je da sa ovim korakom, objavljivanjem autentičnog dokumenta, možemo preći na raspravu o značajnijim pitanjima koja su bitna američkom narodu i za budućnost zemlje”, dodao je on.

Zbog jasnih dokaza da bivši američki predsjednik nije rođen u Keniji već u jednoj od američkih država,  objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article