Od fabričke greške do teorije zavjere: LED rasvjeta nije skener koji mijenja gene

372

Na društvenim mrežama posljednjih dana kruži informacija da nam ako, odnosno kad se uvede plava ulična rasvjeta, prijeti opasnost od promjene gena.

Konkretno, u jednoj Fejsbuk objavi je podijeljen video u kom se primjećuju plave ulične svjetiljke, a video je editovan i dodat je komentar:

“Skeneri koji mijenjaju gene! Čim uvedu plava ulična svijetla, čuvajte se!”

Video je izvorno objavljen na Tik Tok nalogu, na kom je podijeljeno više sličnih video zapisa koji prikazuju plava svijetla. Iako na osnovu obilježja nije moguće potvrditi tačnu lokaciju u Sjedinjenim Američkim Državama, na osnovu upravo tih drugih video isječaka sa Tik Tog profila koji su snimljeni u Majamiju, pretpostavka je da je i ovaj koji je predmet naše analize snimljen u tom američkom gradu.

Na toj društvenoj mreži se učestalo šire video snimci plavih uličnih svjetiljki, uz insinuaciju da je u pitanju indoktrinacija stanovništva, te da je nova ulična rasvjeta dio nekog skrivenog plana.

Tehnički problem predstavljen kao teorija zavjere

Početkom 2022. godine, širom Floride su instalirana nova LED svijetla. Međutim, u određenim gradovima je uočeno da svjetiljke emituju neobično osvjetljenje koje mijenja boje.

Ali ova pojava, plava i ljubičasta ulična svijetla, ne predstavljaju skrener koji mijenja gene, niti su dio skrivenog plana. Istina je mnogo jednostavnija i nezanimljiva, na žalost dezinformatora – posrijedi je greška proizvođača ulične rasvjete.

“To je oštećenje proizvođača i uzrokuje da svijetla imaju pojavu ljubičaste ili plave nijanse”, saopštio je Ian Satter, portparol Odjeljenje za transport na Floridi. Ispred ove institucije je navedeno navedeno da je filter pokvaren na ovim svijetlima, uzrokujući promjenu boja. Proizvođač je svjestan problema, ali je proces popravke usporen”.

Iz drugog lokalnog medija je moguće utvrditi da je kod 300 uličnih svjetiljki na Floridi zabilježena ova greška proizvođača.

“Potvđeno je iz ovog Odjeljenja da je problem evidentiran u centralnoj Floridi kod 300 njihovih svjetiljki. Rasvjeta je pod garancijom, te će ih popraviti proizvođač”.

Neobična rasvjeta nije opasna po ljudsko zdravlje

Iz nadležne službe sa Floride saopštili su najznačajniju informaciju za građane – ulična rasvjeta koja emituje plavu ili ljubičastu boju je bezbjedna za stanovništvo.

“Svjesni smo da neke LED svjetiljke emituju ljubičastu nijansu, a ne standardno bijelo svjetlo. Ono što je najvažnije, ova ulična rasvjeta je sigurna i neće uticati na ljudski vid. Ljubičasta nijansa je rezultat oštećenja proizvođača i problem je na nacionalom nivou”, saopšteno je iz Odjeljenja za transport na Floridi.

Dakle, pojavu plavih i ljubičastih zraka koje proizvode nove LED svjetiljke, umjesto standardno bijelih su rezultat fabričke greške i ne predstavljaju skenere koji mijenjaju gene kako tvrde pojedini korisnici društvenih mreža. I još bitnije, ne predstavljaju opasnost po čovjekovo zdravlje, stoga se ljudi u balkanskim zemljama ne moraju plašiti evolucije zapostavljene gradske infrastrukture.

Objavi dajemo ocjenu teorija zavjere.

 Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article