Osnivač Tesle, SpaceX-a i odnedavno većinski vlasnik Tvitera, Elon Mask je nerijetko akter raznih dezinformacija, a posljednja se odnosi na rat u Ukrajini.

Na Fejsbuku smo evidentirali objavu u kojoj je Masku pripisana sljedeća izjava:

“Bahmut je praktično opkoljen. I to je dobro”

U objavi portala Café.ba se navodi i da američki  biznismen “pomno prati situaciju na frontu Artjomovsk”, te da “prenosi građanima SAD stvarne podatke o napretku ruskih boraca”.

Mask je zaista odgovorio na tvit vezan za Bahmut koji je postavio nalog pod “War Mapper”, navodeći da je taj grad „Skoro okružen“.

Međutim, Mask nije nakon toga napisao da je “to dobro”.

Taj Maskov komentar se zapravo odnosio na tvit koji je objavio nalog Eight Sleep, a koji nije povezan sa ratom u Ukrajini.

Eight Sleep je kompanija koja proizvodi dušeke čija se temperatura može regulisati. Na Tviter nalogu kompanije je objavljen marketinški video koji promoviše dušek sa mogućnošću podešavanja temperature. Masku se dopao proizvod ili objava, te je ostavio komentar “dobro je”.

Iako je na početku ruske agresije na Rusiju Mask iskazao podršku Ukrajini, njegove nedavne izjave su bile kritikovane. Jedna od izjava Maska bila je o „mirovnom planu“, koji je podrazumijevao ukrajinsko proglašenje neutralnosti i ustupanje Krima Rusiji. Pored toga, Elon Mask je u oktobru prošle godine rekao da njegova kompanija neće moći neće da isporučuje Ukrajini satelitski Internet Starlink besplatno na neodređeno vrijeme, a nakon toga je promijenio odluku i saopštio da će ipak nastaviti da snabdijeva i finansira internet.

U pozadini promjenljive podrške i oprečnih izjava Maska u vezi rata u Ukrajini, na društvenim mrežama se prethodno proširila informacija da suspenduje Tviter naloge koji prikupljaju pomoć za žrtve u Ukrajini. Tim Raskrinkavanje.me je dokazao da je ta tvrdnja netačna.

U objavi koja je predmet ove analize, dva odgovora Elona Maska su, editovanjem skrinšota, spojena tako da se stiče utisak da je osnivač Tesle zapravo rekao da je okupiranje ukrajinskog grada Bahmut u redu. Ipak, dokazali smo da se ta dva odgovora odnose na dvije potpuno različite objave.

Iz tog razloga, ovaj medijski sadrža ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Edit: 24.3.2023.

Portal Cafe.ba objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article