Odsustvo logike i tačnosti u videu iz Australije

916
rus-ubistvo

Broj vakcinisanih i nevakcinisanih pacijenata koji se u bolnicama liječe od COVID-19 predmet je svakodnevne manipulacije na društvenim mrežama. Preciznije, antivakseri, i oni koji ne vjeruju u postojanje virusa, pokušavaju nas svakog dana ubijediti da se u bolnicama od istog tog virusa više liječe vakcinisani nego oni koji nisu primili vakcinu.

Taj narativ i takve tvrdnje prisutni su u videu koji se masovno dijeli na Fejsbuku.

“Bolnice su pune vakcinisanih pacijenata. U redu? Imam prijatelje koji rade u jedinici intenzivne njege gdje je trenutno 30 od 38 pacijenata cijepljeno. To je činjenica. Vakcine izazivaju ozbiljne nuspojave. Govorimo o 20-godišnjacima koji su umrli. Ništa se ne javlja u medijima. Miokarditis je rijedak, to je rijetka srčana bolest, a odjednom svaki treći 20-godišnjak ima miokarditis. Znati li kuda to vodi?”, poručuje žena koja se predstavlja kao medicinska sestra iz Australije.

Australija je do sredine novembra vakcinisala više od 80 odsto starijih od 16 godina sa dvije doze vakcine i sama logika nalaže da se na bolničkom liječenju nalazi više vakcinisanih osoba.

Kada govorimo o nuspojavama, u Australiji je 43,8 vakcinisanih prijavilo nuspojave, ali svakako ne one ozbiljnije.

Iz zvaničnih podataka za tri vakcine koje se daju u Australiji (Fajzer, Moderna, AstraZeneka), možemo vidjeti da se u ubjedljivo najvećem broju prijavljenih nuspojava radi o bolu u mišićima, osjećaju umora, glavobolja, groznica. U njima nema podataka koji ukazuju na rast broja slučajeva miokarditisa kao što se to tvrdi u videu.

Sličnim manipulacijama bavili smo se i kada je isječen i iz konteksta izvučen video u kojem je australijski doktor Džeremi Meknalti govorio o broju vakcinisanih u bolnicama.

Nabrajajući godine i druge karakteristike oboljelih, smještenih u bolnici, doktor Meknalti zaista kaže da od 141 osobe samo jedna nije potpuno vakcinisana – odnosno da je primila samo prvu dozu vakcine. I tu se video prekida. Meknalti se, ubrzo, nakon pitanja novinara da pojasni situaciju sa vakcinisanima, ispravio, što se može vidjeti na čitavom snimku konferencije za medije, u 36. minutu zapisa.  „Mislim da sam se pogrešno izrazio. Od 43 ljudi na intenzivnoj njezi 42 nije vakcinisano. Jedna osoba je primila jednu dozu vakcine“, pojasnio je Meknalti.

Kako su ukazale naše kolege iz Faktografa, američki CDC je objavio da se samim obolijevanjem od COVID-19 čak 16 puta povećava rizik da obolite od miokarditisa. 

Zbog niza neprovjerljivih i netačnih podataka ovu objavu ocijenili smo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Takođe, ova objava dobija i ocjenu teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.