Dezinformatori u vrijeme koronavirusa velika su opasnost, što se ogleda i u broju nevakcinisanih, ali i u broju smrtnih slučajeva, koji ovih dana raste u Evropi. Kada su oni u bijelim mantilima, onda je opasnost još veća, a izgledi da ćemo pandemiji stati na kraj, sve dalji.

Na jednoj Fejsbuk stranici objavljen je video u kojem ruski doktor Aleksandar Redko tvrdi da epidemije koronavirusa nema, da u većoj mjeri umiru vakcinisane osobe, te da vakcine nisu dobre, kao ni PCR testovi.

“Ja posećujem COVID bolnice, pratim dešavanja i stalno sam u toku sa tim što se tamo dešava. Ali tog virusa koji je nekada tamo bio više nema. To što su pravili nekakvu vakcinu, koja se obično pravi šest godina, sada tog virusa nema… Vakcinisani obolijevaju više od drugih. I kod njih se više razvija savršeno jasna slika koronavirusa. Po podacima patologa, do 62% preminulih pacijenata u kovid bolnicama su vakcinisani… Da bi se proglasila pandemija, potrebno je da prvo svaka zemlja ima epidemiju. Epidemije nema. Za epidemiju je potrebno 5% oboljelih u istom trenutku”, tvrdi on.

Doktora Redka demantuju dostupne brojke o koronavirusu u Rusiji, gdje je epidemija itekako registrovana. Ovih dana bilježi se rekordan broj umrlih. Državna radna grupa za koronavirus u petak 19. novembra prijavila je 1.254 smrtna slučaja, 1.251 u četvrtak i gotovo isto toliko dan ranije.

Prema podacima Rojtersa ukupan broj registrovanih slučajeva zaraženih koronavirusom dostigao je gotovo 9,5 miliona, dok je onih sa smrtnim ishodom više od pola miliona. Svakog dana je oko 37 hiljada novih slučajeva zaraze, što je pad u odnosu na prethodne talase epidemije. Rusija je često na meti kritika, jer podaci koje objavljuju zdravstvene vlasti su, kako se navodi, često upola manji od realnih i gorenavedenih. Da je situacija takva, tvrde i analitičari nezavisnog ruskog medija The Moscow Times, koji ističu da je u toj zemlji od izbijanja pandemije zabilježeno 720 hiljada više smrtnih slučajeva u odnosu na isti period 2019. godine.

Da li je među umrlima u Rusiji, najviše onih koji nijesu vakcinisani, ne možemo utvrditi, zbog nedostupnosti podataka. U Crnoj Gori, svi preminuli od posljedica koronavirusa od 1. maja, a koji su bili mlađi od 40 godina, bili su nevakcinisani, podaci su Instituta za javno zdravlje.

“Virus Sars-Cov-2 nije izolovan. Oni nude premiju od 1,5 miliona onome ko izoluje virus. Ako ga niste izolovali, protiv čega onda vakcinišete ljude? Zašto obmanjujute ljude? To je komercijalni projekat!”, dalje tvrdi Redko.

To nije tačan podatak. Virus je izolovan u mnogim državama, pa i u susjednoj Srbiji, na Veterinarsko specijalističkom insitutu u Kraljevu, a u Hrvatskoj na Institutu Ruđer Bošković. Istraživači su utvrdili genom koronavirusa, što je osnova za saznanja o njegovoj mutaciji, uticaju te promjene na virulentnost i odakle je stigao.

“PCR test je napravljen za viruse „dugog lanca“,  a ovo je „kratkolančani“ virus. Tj, taj PCR test je iz druge sfere. Njime uopšte ne treba da se vrši testiranje na koronavirus. Mi ćemo svi umrijeti, a ako se tako nastavi, od totalne laži. Zato što je laž gdje god da se okrenemo (vesti, tv, internet)” dodaje on.

O PCR testu smo i ranije pisali. Dakle, PCR detektuje SARS-CoV-2, dok se daljim sekvenciranjem u laboratorijama utvrđuje da li je u pitanju Delta ili neki drugi soj virusa. Doktor je i u ovom dijelu iznio lažnu informaciju. Sa njim, izuzimajući djelove koje nije moguće provjeriti zbog nedostupnosti podataka, jedino se možemo složiti u dijelu gdje navodi da je „laž gdje god se okrenemo“.

U cijeloj izjavi koja traje nešto više od 11 minuta, doktor iznosi more dezinformacija, po čemu je poznat među faktčekerima u državama koje se graniče sa Rusijom.

Ovu njegovu izjavu raskrinkavale su i kolege iz Hrvatske.

Zbog svega navedenog, izjavu doktora ocjenjujemo kao teoriju zavjere. Dobija je medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.