Isječen snimak: U australijskoj bolnici samo jedna osoba je vakcinisana protiv koronavirusa

811

Konstantno manipulisanje brojem vakcinisanih koji su se zarazili koronavirusom jedan je od trendova na društvenim mrežama.

Iako je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) jasno iznijela podatke koliko vakcine štite od zaraze, teoretičari zavjere koriste svaku pogrešno izgovorenu ili napisanu riječ da pokušaju da relativizuju zaštitu koja se dobija imunizacijom.

Posljednji takav slučaj je plasiranje nepotpunog snimka obraćanja doktora Džeremija Meknaltija iz Australije kojim se publika pokušava navesti na pogrešan zaključak da su svi zaraženi u jednoj od australijskih bolnica – vakcinisani.

Nabrajajući godine i druge karakteristike oboljelih, smještenih u bolnici, doktor Meknalti zaista kaže da od 141 osobe samo jedna nije potpuno vakcinisana – odnosno da je primila samo prvu dozu vakcine.

I tu se video prekida.

Meknalti se, ubrzo, nakon pitanja novinara da pojasni situaciju sa vakcinisanima, ispravio, što se može vidjeti na čitavom snimku konferencije za medije, u 36. minutu zapisa.

Iz bolnice su kasnije za AAP potvrdili da je Meknalti prvo iznio pogrešan podatak a da je drugi, kada se ispravio, tačan.

„Svi osim jedne osobe su nevakcinisani“, pojansili su iz NSW bolnice.

Dakle, sječenjem snimka i plasiranjem netačnih podataka pokušalo se uticati na korisnike društvenih mreža.

Ovu objavu ocijenili smo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.