Omikron i “laži” Evrope: Južnoafričkom ministru “prišili” izjavu

976
antivakseri-korona

Pojavom novog soja koronavirusa, nazvanog Omikron, internet je zapljusnuo novi talas dezinformacija o pandemiji.

U internet objavama rijetko se preza od izvlačenja izjava iz konteksta čemu svjedoči i zloupotreba izjave ministra zdravlja u Južnoj Africi.

“MINISTAR ZDRAVLJA JUŽNE AFRIKE KAŽE: DA VLADA VELIKE BRITANIJE, EVROPA I MEDIJI LAŽU O SUPER VARIJANTI OMIKRON! KAŽE JOŠ: NE NASEDAJTE NA MEDIJSKI NARATIV! NEMA VARIJANTE! TO JE REAKCIJA TELA SA ŠILJASTIM PROTEINIMA SADRŽANIM U VAK.CINAMA, VIRUSA NEMA!”, navodi se na fotografiji Džoa Phale koja se dijeli na Fejsbuku.

Obraćanje ministra iz Južne Afrike, gdje je Omikron soj prvi put prijavljen, dio je konferencije za medije tamošnjeg ministarstva zdravlja.

Kada se posluša govor Džoa Phale, jasno je da on poručuje “da nema indikacija vakcina neće spriječiti ozbiljno obolijevanje koje je rezultat infekcije baš ovim sojem”.

On je komentarisao i reakciju Evrope na otkrivanje novog soja navodeći “da su neke reakcije zapravo neopravdane”.

“Posebno mislim na reakciju zemalja u Evropi, Ujedinjenom Kraljevstvu, drugim zemljama… To je zapravo loš pristup, pogrešno usmjeren, suprotan smjernicama koje je preporučila SZO. Osjećamo da neki lideri traže žrtvenog jarca da se nose sa nečim što je globalni problem”.

Dakle, ni pomena o “laganju” iz Evrope i nepostojanju Omikron soja. Štaviše, upravo je Phala bio taj koji je medijima rekao da je otkriven novi soj. “U početku je izgledalo kao klaster, ali od juče, došle od naših naučnika siz Mreže za genomski nadzor došle su indikacije da je u pitanju nova varijanta”, rekao je Phala medijima. Zbog toga ostaje nejasno kako su dezinformatori baš Phali pokušali “prilijepiti” tvrdnje da Omikron soj ne postoji.

Phala je i 10. decembra u brifingu za medije, objavljenom na sajtu vlade Južne Afrike, govorio o otkrivanju Omikron soja koronavirusa.  

 AFP-u jeiz ministarstva koje Phala vodi saopšteno da je ta vijest jednostavno netačna i da ministar nije izgovorio te riječi.

Ova objava dobija ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.