Nakon sukoba demonstranata i policije u Nikšiću, sinoć se društvenim mrežama proširila fotografija dječaka sa povredom na sljepoočnici, za koju se tvrdi da je nastala u Nikšiću, kao rezultat policijske brutalnosti.

Uz fotografiju su dijeljeni i opisi situacije u kojoj je dječak, navodno povrijeđen.

„Brutalnost Nikšicke policije , gurnuli su kolica sa djetetom u ulicu zbog majke koja je uzviknula “NE DAMO SVETINJE ” nisu dozvolili majci da priđe i da pomogne djetetu Andriji povrijeđenom , pozvali su Hitnu Pomoć iz HDL Laković-a.

Dijelite dalje ❗“

Fotografija je intenzivno dijeljena na Facebook profilima, grupama i brojnim stranicama. Ovo su samo neki od primjera. Objave su naknadno izbrisane.

Najviše korisnika je podijelio objavu sa Instagram stranice _srpskasparta_, ali na toj stranici ovu objavu više nijesmo mogli pronaći.

Međutim, jednostavnom pretragom smo utvrdili da je slika preuzeta s interneta.

Dječak nije iz Nikšića, i u pitanju je lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Edited: 10:16h – dodate fotografije

Edited2: 10:49h – dodate fotografije

Edited3: 10:53h – dodate fotografije

Viralne objave: Lažna vijest