April u medijima

961

I april mjesec pratila je infodemija. Kako u svijetu tako i u našem regionu. Dezinformacije i lažne vijesti uglavnom su bile sa fokusom na pandemiju koronavirus, koji je i dalje glavna tema medija širom planete.

I u ovom mjesecu mediji su i dalje pisali o pronalasku lijeka koji će stati na kraj virusu korona. Tako smo čitali kako su Interferon alfa 2bhidroksihlorokvin, azitromicin I meflokvin čudotvorni. Sa ovim opasnim tvrdnjama koje mogu ugroziti zdravlje ljudi mediji još uvijek nijesu prestali da se igraju.. Osim ljekova imali smo I susret sa informacijom da je za koronu spas ustvari tamjan i njegova ljekovita dejstva. Pseudonauka. Posebno nam je važna dezinformacija o tome kako se ustvari, nakon svih istraživanja, došlo do nevjerovatnog otkrića o tome kako se jedini pravi lijek za viris nalazi upravo u Crnoj Gori i njenim morskim dubinama.

April su obilježila i obraćanja naciji od strane regionalnih i svjetskih zvijezda koja su se pridružila teoretičarima zavjere i iznosila svoja mišljenja o situaciji koja je pogodila cijeli svijet. Tako su radili Jelena ĐokovićVlado Georgiev, pa i ruski teniser Martin Safin.

Na društvenim mrežama, koje su i dalje najpogodnije tlo za širenje dezinformacija, imali smo priliku da pročitamo lažne vijesti i manipulacije o tome ko su ustvari, a ko nisu, rizične grupe ove pandemije, čitali smo netačne podatke o broju umrlih, pa in dezinformaciju da je u Italiji, koja je jedna od najpogođenijih zemalja koronavirusom, od njega umrlo sedam ljudi. Jedna od dezinformacija koje su najbrže dijeljene je lažna vijest o tome kako je volonterka koja je primila testnu vakcinu za koronavirus, preminula.

Mediji su u aprilu proglasili kraj pandemije u Kini, a da Kina to nije ni sama znala.

Bil Gejts, multimilijarder i svjetski filantrop je takođe bio u žiži infodemije. Njemu su se naime pripisale optužbe o tome kako je on ustvari smislio koronavirus kako bi nas sve čipovao.. Ne samo to, nego on radi na tome da se cijeli svijet vakciniše kako bi lakše mogao da upravlja svima nama, kažu naši regionalni dezinformatori.

Mediji su pisali i kako je Evropska Unija zabranila humanitarne letove iz Rusije do Italije, što nije ni približno istini. Nije bila istinita ni tvrdnja da je britanski premijer, Boris Dzonson u teškom stanju I na respiratoru. Osim Dzonsona, i predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović i njegovo zdravlje, bio je meta medijskih dezinformatora.

Mediji ne prestaju da manipulišu čitaocima. I dok apelujemo na čitaoce da provjeravaju informacije koje im se predstavljaju, pred vama je osmi broj magazina za one koji vjeruju svemu što mediji objave.