Jedna od najpopularnijih teorija zavjere – da Amerikanci nikada nijesu sletjeli na Mjesec, odnosno da se to samo dogodilo u filmskom studiju, ponovo je aktuelna

Jedna od najpopularnijih teorija zavjere – da Amerikanci nikada nijesu sletjeli na Mjesec, odnosno da se to samo dogodilo u filmskom studiju, ponovo je aktuelna, ovog puta na portalu IN4S.

IN4S je 9. decembra objavio tekst pod naslovom „Kjubrik: „Spuštanje“ američkih kosmonauta na Mjesec – moj najbolje režirani film“. U tekstu se navodi:

Analitičar i kolumnista IN4S-a, Vojin Grubač, istakao je na svom Fejsbuk profilu da je ruska RenTV objavila dio intervjua velikog režisera Stenlija Kjubrika, gdje govori da je spuštanje američkih kosmonauta na Mjesec on lično režirao i snimao, te da je to bolje ispalo od bilo kog njegovog drugog filma.

Izvor i tekst na koji se IN4S poziva ipak nije aktuelan i datira još iz 2015. godine.

Ruska RenTV objavila je prije četiri godine kako je režiser Patrik Marej saopštio da mu je Kjubrik u intervjuu priznao da je slijetanje na Mjesec režirao i snimio on, ali da se Marej sporazumom o povjerljivosti obavezao da intervju neće objelodaniti 15 godina.

Video sa navodnim intervjuom sa Kjubrikom više nije dostupan, iako se na internetu može pronaći transkript dijela navodnog intervjua.

Ova teorija zavjere je i dalje veoma popularna i u nju vjeruje oko pet odsto Amerikanaca, uprkos tome što je više puta pobijena.

Sama teorija da je slijetanje na Mjesec režirao Kjubrik ima dvije verzije koje su pominjane u medijima – jedna je da se američka vlada 1968. godine obratila Kjubriku dok je film „2001: Odiseja u svemiru“ bio u post-produkciji, kao i da je NASA bila zapanjena efektima u filmu, dok je, po drugoj, Kjubrik angažovan prije toga, a film je bio probni prikaz za slijetanje.

Ove navode negirala je 2016. godine Kjubrikova kćerka, ocijenivši da je ova teorija zavjere „groteskna laž“.

Budući da je protal IN4S plasirao informaciju za koju nije precizirao koliko je stara, navodeći čitaoce na zaključak da se radi o aktuelnom događaju, ovaj tekst ocjenjujemo kao „reciklažu“. Ovu ocjenu dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi.

Ovu objavu ocjenjujemo i kao „teoriju zavjere“, što je ocjena koju dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana („zavjere“).

(Raskrinkavanje.me)

IN4s: Teorija zavjere