Belingket je nezavisni međunarodni skup istraživača i novinara koji istražuju različite teme – od meksičkih narko kartela i zločina do sukoba širom svijeta. Međutim, pojedini mediji koriste teorije zavjere i ovaj sajt predstavljaju drugačije

Portal IN4S objavio je 3. decembra tekst pod naslovom:

IN4S se u ovom tekstu bavi portalom Bellingcat, njegovim osnivačima, finansijerima i istraživanjima, ocjenjujući da je sve je izvjesnije da serija lansiranih afera koje su usmjerene ka prikazivanju Rusije kao glavnog remetilačkog faktora i izazivača raznih potresa širom svijeta potiču iz jednog izvora, odnosno da se ova platforma zapravo bavi obavještajno-hibridnom djelatnošću.

Teza IN4S-a da je Belingket medijska ispostava MI6 i klasični obrazac hibridnog ratovanja protiv Rusije, nije utemeljena.

Belingket je, od svog osnivanja 2014., istražujući razne teme – od meksičkih narko kartela i zločina protiv čovječnosti, do praćenja upotrebe hemijskog oružja i sukoba širom svijeta – postao renomirana istraživačka mreža.

Belingket danas ima 18 zaposlenih i oko 30 dobrovoljaca koji se bave istraživačkim novinarstvom koristeći informacije otvorenog koda i društvene mreže.

Fokus Belingketa nije samo na pričama koje se tiču Rusije, kako sugeriše IN4S, već obuhvata širok spektar tema, što je moguće provjeriti uvidom u dostupne analize na njihovom sajtu.

Takođe, Belingket je neprofitna organizacija na čijem sajtu se nalazi impresum i podaci o vlasničkoj strukturi, uz mogućnost donacije svih koji žele da podrže rad te istraživačke mreže.

Spisak donatora Belingketa javno je dostupan na njihovom sajtu i ne obuhvata samo Fondaciju za otvoreno društvo Džordža Soroša, već i druge donatore, dok značajan izvor prihoda predstavljaju i radionice na kojima novinari Belingketa dijele svoja znanja i tehnike.

IN4S, takođe, tvrdi da je osnivač Belingketa, Eliot Higins, prošle godine bio meta novinara u Velikoj Britaniji koji su ga pitali zašto u svojim istraživanjima targetira samo Rusiju, uz uvredljive komentare da treba odgovori na pitanja njegovih veza sa Džordžom Sorošem i američkom obavještajnom službom CIA.

Higins, naime, kao se vidi na videu kojim IN4S potkrepljuje svoju tvrdnju, nije bio meta više novinara, već jednog, Grejama Filipsa, koji se u javnosti označava kao pro-ruski orjentisan novinar.

IN4S paušalnim tvrdnjama i polovičnim informacijama podržava teoriju o ugroženosti Rusije i pokušava podriti kredibilitet istražne organizacije čiji je rad priznat i prepoznat na brojim adresama, zbog čega objavu portala IN4S ocjenjujemo kao maniplisanje činjenicama, ali i teoriju zavjere.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način.

Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Teorijom zavjere smatra se medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

(Raskrinkavanje.me)

IN4s: Teorija zavjere