U nedostatku kvalitetnijeg sadržaja mediji tokom pandemije često recikliraju stare objave kako bi nekadašnje izjave stavili u kontekst novih događaja.

Jedan u nizu takvih slučajeva je ponovno objavljivanje izjave doktora Branimira Nestorovića koju je magazin Balkan Press objavio 25.10. sa naslovom

U izjavi Nestorovića koja datira iz mjeseca decembra 2018. godine Nestorović tvrdi:

Verovati da antibiotici ne štete našem organizmu je poptuno smešno. Imate 20.000 sintetisanih antibiotika a koristi se stotinak jer su svi ostali smrtonosni za nas”, kaže dr Nestorović i dodaje:

“Antibiotici ništa ne leče. Ja kad to kažem moji studenti i specijalizanti me gledaju belo. Ako nemate bela krvna zrnca vi ćete umreti…

On dalje navodi:

Sve začinske biljke su antibiotici. Origano koristimo kod teških pacijenata sa jakim zapaljenskim bolestima pluća jer ubija bakterije.

Članak sa ovim Nestorovićevim tvrdnjama prenijeli su i portali: Alo, Srbija danas,  Nova svest, Telegraf, Espreso, Kurir.

Međutim, tvrdnja da antibiotici ne liječe ništa, svakako nije tačna.

Antibiotik je lijek koji se koristi za liječenje bakterijskih infekcija. Antibiotici nemaju učinak na virusne infekcije. Izvorno je antibiotik bio supstanca koju proizvodi jedan mikroorganizam koja selektivno inhibira rast drugog.

Na sajtu MedicalNewsToday se objašnjava:

Antibiotici su moćni lijekovi koji se bore protiv određenih infekcija i mogu spasiti živote ako se pravilno koriste. Oni ili zaustavljaju razmnožavanje bakterija ili ih uništavaju. Prije nego se bakterija razmnoži i izazove simptome, imuni sistem obično može da je ubije. Bijela krvna zrnca napadaju štetnu bakteriju, pa čak i ako se simptomi pojave, imuni sistem obično može da se izbori sa infekcijom.

Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) antibiotici su lijekovi koji liječe infekcije izazvane bakterijama tako što im onemgućavaju rast i razmnožavanje i ubijaju ih.

Svjetska zdravstvena organizacija objašnjava da ono što jeste tačno je da postoji mogućnosti rezistencije na pretjerano korišćenje antibiotika.

Tamo gdje se antibiotici mogu kupiti za ljude ili životinje bez recepta, pojava i širenje rezistencije se pogoršava . Slično tome, u zemljama bez standardnih smjernica liječenja zdravstveni radnici i veterinari često prekomjerno propisuju antibiotike, a javnost ih prekomjerno koristi.

S obzirom na činjenice da se prije pojave antibiotika umiralo i od manjih infekcija, te da se oni aktivno koriste u liječenju mnogih zdravstvenih problema, ovom članku dajemo ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Portal Espreso i portal Kurir objavili su ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovali prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

17.02.2021.

Balkans Press: Dezinformacija | Alo: Dezinformacija | Srbija danas: Dezinformacija | Nova svest: Dezinformacija | Telegraf: Dezinformacija | Espreso: Dezinformacija,Demantovano | Kurir: Dezinformacija,Demantovano