Zapaljiva retorika u službi povećanja broja pregleda

1789

Regionalni mediji često pribjegavaju medijskim manipulacijama na način da šalju poruke o navodnoj ugroženosti građana Crne Gore.

U prethodnom periodu smo bili „upozoreni“ da  stižu hrvatski huligani da naprave haos,  ili recimo da sa strane dolaze plaćenici da izazovu incidente u Podgorici.

No, nerijetko se riječi „sukob“, „haos“, „dramatično“, „šokantno“ iskoriste isključivo u naslovu u cilju pridobijanja većeg broja pregleda, bez obzira na to što iznošenje tih tvrdnji nema nikakvo uporište u samom tekstu.

To je slučaj i sa tekstom koji je 26. oktobra objavio portal Nacional online sa naslovom:

Ovaj portal poziva se na izvor Srbijadanas.com koji je isti tekst objavio uz nešto drugačiju naslovnu konstrukciju.

U tekstu se navodi:

Husović kaže da su tome dokazali da se nijesu vodili funkcijama, a da je na akterima buduće vlasti da pokažu kakav će odnos imati prema pripadnicima manjina.

Tekst je izvorno objavljen na Portalu RTCG (riječ je o prilogu emitovanom na Televiziji Crne Gore).

Najveći „propust“ u objavljivanju ove vijesti je upravo senzacionalistički naslov koji ni na koji način ne odražava sadržaj objave.

Zapaljivom retorikom o tome da neko „sada pravi veliki haos u Crnoj Gori“ konzumenti ovog medijskog sadržaja dovode se u veliku zabludu, pogotovo u kontekstu aktuelnih dešavanja u zemlji povodom političkih previranja u postizbornom periodu.

Problematična je i fotografija kojom je ilustrovan tekst, koja može dodatno zbuniti čitaoca jer su vidjljive oznake koje upućuju da je riječ o graničnom prelazu između Crne Gore i Srbije što dodatno daje pogrešan kontekst cijeloj priči.

Dakle, u tekstu nema ni jedne rečenice koja bi potkrijepila tvrdnju iz naslova, već je jednostavno riječ o izjavi lidera Bošnjačke stranke, Rafeta Husovića, kojom obrazlaže odluku te parije o razlozima zbog kojih neće biti dio vladajuće većine.

Stoga ovu objavu ocjenjujemo kao manipulasanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Takođe, zbog očigledno senzacionalnog naslova, ova objava dobija i ocjenu Klikbejt

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.

Nacional Online: Manipulisanje činjenicama,Klikbejt