“Osmišljanje” pandemije: Marburg virus postoji odavno, činjenice o njemu dobro poznate

1693

Uskoro će biti dvije godine od kako je koronavirus postao inicijalna kapisla pokretanja najvećeg broja teorija zavjera koje su se velikom brzinom širile planetom.

Ipak, i pored te činjenice svjedoci smo da dežurni teoretičari zavjere ponekad inspiraciju nalaze i u drugim temama.

Primjer za to je i nedavna objava sa fejsbuka u kojoj autor tvrdi i da je „sledeća pandemija već osmišljena“.

Gebrejesus na snimku između ostalog govori i da je Marburg virus dosta drugačiji od kovida.

Iako se u objavi sa fejsbuka potencira da je „pandemija osmišljena“ i da „nisu sigurni ni u jednu informaciju o tom novom smrtonosnom virusu, o Marburgu su poznate manje više sve činjenice, što je moguće vidjeti na sajtu SZO.

O nastanku, simptomima, prevenciji, liječenju i svojstvima Marburg virusa detaljno se možemo uvjeriti i na sajtu američkog Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti.

Imajući u vidu činjenicu da je virus Marburg prvi put identifikovan još u 20. vijeku, kao i da su poznate činjenice o njegovom nastanku, prenošenju, smrtnosti, liječenju…, navode iz fejsbuk posta, da je on dio osmišljene pandemije i da se o njemu ništa ne zna, označavamo kao teoriju zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.