Zloupotreba fotografije sa Povorke ponosa

2273

Razvoj tehnologije svijetu je donio more prednosti, ali i izazove. Uz nekoliko klikova, gotovo svako ko ima pametan telefon, lako može da manipuliše fotografijama i kao takve, nekontrolisano ih širi društvenim mrežama. 

Jedan takav primjer prethodnog dana dogodio se u našoj zemlji.

Na Facebook stranici “Crnogorski heroji” objavljena je fotografija na kojoj je dvoje starijih ljudi, sa transparentima.

“Moj sin je peder komita”

“Ponosna na sam na svog sina pedera komitu”

Fotografija je objavljena samo dva dana nakon devete Parade ponosa u Podgorici pod nazivom “Ljubav, ljudi”. Ona je, međutim, nastala 2017.godine na petoj Paradi ponosa.

Na fotografiji koju možete pogledati ovdje, vidimo iste građane sa transparentima, koji su došli da podrže svoju djecu, na kojima međutim, nema riječi “komita”.

Dakle, jasno je da je riječ “komita” grafički umetnuta, a jasno je i da je fotografija sa događaja čiji je cilj osnaživanje prava jedne zajednice zloupotrijebljena na način na koji otvoreno vrijeđa LGBTIQ zajednicu.  

Time se, očito, dodatno žele podgrijati političke i međuetničke tenzije, koje ne miruju u našoj državi. Kako je to idealno tlo za kreiranje dezinformacija, pozivamo sve da prvo zastanu, dobro razmisle i provjere informacije.

Ovoj objavi dajemo dvije ocjene – lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.