Zloupotreba fotografije sa Povorke ponosa

1812

Razvoj tehnologije svijetu je donio more prednosti, ali i izazove. Uz nekoliko klikova, gotovo svako ko ima pametan telefon, lako može da manipuliše fotografijama i kao takve, nekontrolisano ih širi društvenim mrežama. 

Jedan takav primjer prethodnog dana dogodio se u našoj zemlji.

Na Facebook stranici “Crnogorski heroji” objavljena je fotografija na kojoj je dvoje starijih ljudi, sa transparentima.

Fotografija je objavljena samo dva dana nakon devete Parade ponosa u Podgorici pod nazivom “Ljubav, ljudi”. Ona je, međutim, nastala 2017.godine na petoj Paradi ponosa.

Dakle, jasno je da je riječ “komita” grafički umetnuta, a jasno je i da je fotografija sa događaja čiji je cilj osnaživanje prava jedne zajednice zloupotrijebljena na način na koji otvoreno vrijeđa LGBTIQ zajednicu.  

Time se, očito, dodatno žele podgrijati političke i međuetničke tenzije, koje ne miruju u našoj državi. Kako je to idealno tlo za kreiranje dezinformacija, pozivamo sve da prvo zastanu, dobro razmisle i provjere informacije.

Ovoj objavi dajemo dvije ocjene – lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.