Ovo je još jedan primjer lažne vijesti koji se širi društvenim mrežama i dolazi do velikog broja ljudi u kratkom vremenskom periodu.

Na Facebook stranici pod nazivom „Srpska čast“, koja ima više od 283.000 pratilaca, objavljen je 23. septembra snimak sa konstitutivne sjednice Skupštine Crne Gore koja je održana istog dana, i to dijela sjednice tokom kog je izvođena zvanična himna Crne Gore.

U opisu snimka piše:

Ovo je nova CRNA GORA. ŠIRIMO LJUBAV A NE MRŽNJU. PODELI I ZAPEVAJ

Vizuelni dio snimka je autentičan. Na snimku se vidi skupštinska sala, poslanici i hor, koji vodi Zoja Đurović, direktorica muzičke škole „Vasa Pavić“, a koji izvodi himnu na početku sjednice. Međutim, ono što se može čuti nije dio autentičnog snimka na kom bi se trebalo čuti zvanična himna koju izvodi hor, već se na snimku čuju sljedeći stihovi u izvođenju nepoznate umjetnice:

Oj junaštva svijetla zoro,
majko naša Crna Goro,
Jedina si za slobodu
ti ostala srpskom rodu.
Daće Bog i sveta mati
da se jednom sve povrati.
Na Lovćenu Njegoš spava
najmudrija srpska glava.
Lovćen kite Petrovići,
A Kosovo Obilići.
Durmitore, je l` ti žao
Što se Lovćen opjevao
A neka ga, nek se pjeva.

Prema podacima Srpske akademije nauka i umjetnosti, radi se o pjesmi pod nazivom „Oj junaštva svijetla zoro“, koja je prvi put izvedena na jednoj beogradskoj pozornici 1863. godine, dok autor stihova nije poznat. Pjesma se u proteklom periodu mogla čuti na litijama i skupovima koji su održavani u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, a među podržavaocima skupova označena je i kao „himna oslobođenja Crne Gore“.

Ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest. Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest