“Vidoviti Simpsonovi”: Fotošopom o situaciji u Ukrajini

3278
simpsonovi-ukrajina-lazna-vijest

Najpoznatija animirana porodica na svijetu već više od tri decenije uveseljava domove širom svijeta. Ovih dana, čini se, najviše radosti donosi onima koji se bave svjetskim dešavanjima, ratom u Ukrajini i koji šire trivije, doduše lažne, koje taj užas prate. U preko 30 godina, Simpsonovi su prešli mnogobrojne teme, ali da li su zaista predvidjeli užas u Ukrajini i da li je kraj svijeta i nuklearni sukob blizu? Ako je vjerovati originalnom scenariju – i ne baš. 

Na Fejsbuku, ali i na Jutjubu i Tviteru ovih dana širi se fotografija na kojoj se nalazi animirana nuklearna glava, animirana nuklearna eksplozija, kao i Vladimir Putin i Ejb Simpson sa ukrajinskom zastavom na rukavu… 

Ovoliko elemenata na jednoj fotografiji budi sumnju da se radi o fotošopu. Naime, na Fejsbuku se širi objava, koju prati tekst:

Simpsonovi su nam pokazali budućnost, samo smo previše isprogramirani da je gledamo poput crtanog filma. Pogledajte datum na pušci. Pokazali su nam istinu godinama ranije…

Oreol vidovnjaka Simpsonovi nose odavno, a tom temom smo se već bavili u jednom od naših prethodnih tekstova.

Kako tada, tako i sada, radi se o netačnim informacijama, spekulacijama i mogućem izazivanju panike. 

Simpsonovi nisu predvidjeli rat u Ukrajini

Na fotografiji koja je očigledno “sklapana”, mogu se vidjeti inserti iz minimum tri epizode Simpsonovih. 

Onaj ključni, u kojem Ejb navodno nosi obilježja Ukrajine, uzet je iz epizode “Mad about the toy”, iz 2019., u kojoj se jasno vidi da Ejb ne nosi zastavu Ukrajine na rukavu, niti mu na pušci piše godina 2022.

Animacija eksplozije, koja kruži društvenim mrežama istrgnuta je iz epizode “To surveil with love”, iz 2010.

Epizoda u kojoj se pojavljuje Vladimir Putin je ona u kojoj Homer glasa. Ali, za razliku od foto-montaže, u originalnoj epizodi na Putinovoj majici ne piše “SSSR”, već “Red sox”. Riječ je o specijalu iz 2016.

Iako je zaista teško proći kroz više od 30 sezona kultne animirane serije, pretragom na Guglu može se doći do dokaza da je animacija nuklearne glave, na kojoj se pojavljuju datumi 12.04.2022. i 05.05.2022. zapravo samo stock fotografija, koja se može skinuti sa interneta. Na njoj, pritom, nema nikakvog datuma, što implicira da je on kasnije dodat. 

Na uvriježeno mišljenje da Simpsonovi predviđaju stvari i da im možda treba vjerovati, nakalemili su se i neki popularni portali za konzumaciju onlajn sadržaja, kao što je 9gag.

Zbog svega navedenog, ova objava dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu

In this article