maske-lazna-vijest

Pandemija koronavirusa je od njenog samog starta povezivana sa različitim zavjerama. Od navodnih planova za smanjenje populacije, do čipovanja i praćenja. 

Ipak, do sada, nismo nailazili na primjere da se pandemija povezuje sa ratom ili sličnim sukobima. 

Upravo to je učinjeno u objavi koja je podijeljena 56 puta

Kakve veze imaju pandemija i tenzije između Ukrajine i Rusije? Nikakve. 

Tenzije, pa i oružani sukobi u Ukrajini, nijesu od juče. 

U članku naslovljenom „Pet stvari koje treba da znate o tenzijama između Rusije i Ukrajine“,  Al Jazeera podsjeća da je prvi sukob počeo 2014. godine kada je predsjednik Ukrajine, pro-rusko orijentisani Viktor Janukovič, skinut sa vlasti jer je odbio da potpiše sporazum kojim bi se država približila Evropskoj uniji (EU). 

Nakon toga, Rusija anektira dio Ukrajine, Krim, a takozvane Donjecka i Luganska Narodna Republika, teritorije u istočnoj Ukrajini, proglašavaju nezavisnost. 

BBC u osvrtu na istorijat odnosa Rusije i Ukrajine podsjeća da je Rusija 2014. preuzela i vojnu kontrolu nad Krimom. 

Kao povod za konstantne tenzije najčešće se uzima aspiracija Ukraijne da se učlani u NATO, čemu se Rusija otvoreno protivi, a aktuelni sukob pojačao se kada je Rusija razmjestila svoje trupe na granici sa Ukrajinom.

Dakle, istorija sukoba između Ukrajine je duga i komplikovana i ide dalje od početka pandemije, koju nijedan od državnih vrhova nije pominjao kao bilo kakav djelić u sukobima. 

Zbog toga ova objava dobija ocjenu teorija zavjere. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article