Smrt sportista u službi lažnih vijesti o vakcinaciji

1562
ukrajina-lazna-vijest

Povezivanje zdravstvenih problema sportista i njihovih smrti sa vakcinom protiv koronavirusa, jedna je u nizu metoda koje teoretičari zavjere koriste da bi ukazali na navodne štetnosti vakcinacije protiv bolesti koja je odnijela više miliona života širom planete.   

U jednoj od objava na Fejsbuku  podijeljena je fotografija na kojoj se nalazi snimak ekrana na kojem piše: 

„108 profesionalnih fudbalera registrovanih u FIFI (Međunarodna kuća fudbala) i preko ostalih 400 sportista je umrlo od zatajenja srca u zadnjih šest mjeseci. Svi znamo koliki je vršen pritisak na sportiste da se vakcinišu, zadnji primjer vam je Novak Đoković kojemu se prijeti otkazivanjem i Roland Garosa, a očito je da se radi o političkom pritisku kupljenom od strane farmaceutskog lobija“ .

U originalnoj objavi nalazi se video snimak od četiri i po minuta na engleskom jeziku i u kome se objašnjava da je 108 profesionalnih registrovanih u FIFI i preko ostalih 400 sportista umrlo od zatajenja srca u zadnjih šest mjeseci.

Smrt sportista je lažna informacija, uvezena na naše govorno područje, a njom su se bavili neki od stranih timova za provjeru činjenica. Portal „The Healthy Indian Project“ krajem prošle godine analizirao je istu objavu na društvenim mrežama i utvrdio da je to lažna vijest.

Prema pisanju tog portala, ta informacija se pojavila na blogu na hebrejskom jeziku koji je objavljen na jednom medijskom sajtu u kome se tvrdi da je „od decembra 183 profesionalnalnih sportista, trenera i koledž i omladinskih sportista iznenada kolabiralo, a 108 ih je umrlo“.

„Nema dokaza koji sugerišu da je 108 igrača umrlo zbog vakcine protiv koronavirusa. Šta više, sam blog tvrdi da su profesionalni sportisti, treneri  fakultetski i omladinski sportisti umrli od decembra 2020. Prema novinskom članku objavljenom u Rojtersu, Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) potvrdila je da nije primijetila porast epizoda srčanih zastoja među igračima koji su primili vakcinu protiv kovid-19. U stvari, lista je pripremljena na osnovu izveštaja o 108 mrtvih igrača starosti između 12 i 64 godine“, navodi ovaj portal.

Članak Rojtersa koji je utvrdio da smrt sportista, odnosno lista 108 FIFA fudbalera nije dokaz zajedničke veze između vakcina protiv kovid-19  i sportista je dostupan ovdje

Rojters je utvrdio i da nema dokaza da su vakcine protiv koronavirusa povezane sa kolapsom ili umiranjem sportista od miokarditisa.

O lažnim tvrdnjama o povezanosti kolabiranja sportista sa vakcinom protiv koronavirusa smo pisali ranije.

S obzirom na to da ne postoje dokazi da je 108 profesionalnih sportista registrovanih u FIFA-i i preko 400 ostalih umrlo od zatajenja srca u zadnjih šest mjeseci i da su to posljedice vakcinacije protiv koronavirusa, ovu objavu ocjenjujemo kao „lažnu vijest“.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article