papa-bajden-lazna-vijest

Predsjednik SAD-a Džo Bajden, kao predsjednik jedne od najvećih sila na svijetu, česta je meta dežurnih Fejsbuk dezinformatora. Njegov svaki medijski nastup prati se sa velikom pažnjom, a svaki eventualni gaf proizvodi vatromet podrugljivih komentara.

Tako je Fejsbuk stranica “Religious extremist is a compliment, you rootless urban parasite (Religijski ekstremista je kompliment, ti urbani parazitu bez korijena)’’ koja ima više od 7 000 pratilaca „reanimirala“ davni susret prvog čovjeka Amerike i Pape Franja (koji je u više navrata ismijavan), uz poruku: „Bajden je trenutno najjača glava u univerzumu“.

Na video snimku koji je podijeljen, navodno se vidi da je Bajden papu Franja nazvao čuvenim afro-američkim igračem bejzbola.

Objavu su očekivano pratili brojni komentari poput:

„Dementna glava, univerzum je bolji“

Međutim, preko 200 uglavnom negativnih komentara samo na ovoj stranici, Bajden je dobio za nešto što nije izgovorio.

Naša platforma je još početkom novembra prošle godine dokazala da su u pitanju dezinformacije.

Naime, Papa Franjo sastao se sa Bajdenom 29. oktobra 2021. nakon čega su odmah krenule zlonamjerne kampanje o sadržaju njihovog razgovora.

Ali, ako pogledate čitav video koji je objavio Vatikan, shvatićete da Bajden Papu Franja nije nazvao američkim igračem bejzbola, već je govorio o starenju kroz poređenje sa čuvenim afro-američkim igračem bejzbola Sečelom Pejdžom. Pejdž je poznat po tome što je bejzbol počeo da igra 1927. godine sa samo 20 godina, a posljednji meč je odigrao 1965. sa 58 godina. Papa trenutno “gazi” 86-tu.

„Postoji poznati afro-američki igrač bejzbola u Americi“, rekao je Bajden koji je zatim citirao Sečela Pejdža. „Koliko biste bili stari da ne znate koliko ste stari“.

Ova manupulacija prvo se širila u Americi, gdje je postala viralna na Tviteru, a raskrinkao je AP. Da je u pitanju lažna vijest dokazali su i istraživači Rojtersa.

Zbog činjenice da je video i razgovor predsjednika Amerike i Pape Franja izvučen iz konteksta, kako bi se Bajden predstavio kao dementan i loše čipovan, ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article