Foto-reciklaža: Rusija nije zarobila dva vojnika AZOV-a

3157
azov-vojnici-lazna-vijest

Rat u Ukrajini ušao je u osmu nedjelju, a ono što je između ostalog obilježilo njegov dosadašnji tok jeste ogroman broj lažnih vijesti i dezinformacija koje su plasirane kako u medijima tako i na različitim društvenim mrežama. Nerijetko se u njima nađe i sporni ukrajinski vod – Azov.

Kao jedna od najzastupljenijih matrica za dezinformisanje do sada se pokazala praksa da se određenim fotografijama pripisuju opis i vremenska odrednica koji značajno odudaraju od stvarnih činjenica.

Tako je bilo i ovoga puta kada je na fejsbuku podijeljena fotografija dva mladića od kojih jedan nosi majicu na kojoj je obilježje „Azov-a“.

„Dragi vjernici NVO CPC, na ovoj slici možete viđeti 2 Ukrajinska vojnika koji su bili zarobljeni i maltretirani od strane Ruske vojske. Desni vojnik pokazuje đe su ga po leđima tukli a lijevi vojnik pokazuje kojim pravcem su Rusi otišli. Zli Rusi krše Ženevsku konvenciju.Slava Hitl… Zelenskom i Ukrajini“, navodi se na profilu pod nazivom Mihailo Miraš Dedeić, sa kojeg je više puta plasiran lažni sadržaj koji je uglavnom targetirao mitropolita CPC Mihaila.

Iako mladić na fotografiji nosi majicu sa obilježjem vojne jedinice Azov, koja aktivno učestvuje u sukobu sa ruskom vojskom u Ukrajini, on nije ruski zarobljenik kojeg su rusi tukli, kao što se navodi u spornoj objavi.

Naime, muškarac sa slike zove se Roman Železnov i on je Rus koji je prije nekoliko godina prešao na stranu Ukrajine.

Ono što je još važnije jeste da je u pomenutom članku objavljena ista fotografija koja se nalazi u Fejsbuk postu.

Kada je ta fotografija nastala nije poznato, međutim jasno je da nije aktuelna i da na njoj nisu ukrajinski vojnici koje je Rusija zarobila tokom aktuelnog rata.

U samom tekstu moguće je pročitati i podatak da je Železnova u odsustvu ruski sud osudio na četiri godine zatvora, označavajući ga kao stranog plaćenika.

Navedene činjenice jasno nam govore da fotografija iz Fejsbuk posta nije aktuelna, već da je stara najmanje četiri godine. Samim tim, tvrdnja da se na njoj nalaze zarobljeni vojnici koje je ruska vojska maltretirala je neutemeljena. Da je informacija lažna postaje jasno i kada se vidi da je jedan od muškaraca na slici Roman Železnov koji je u Rusiji u odsustvu osuđen na četiri godine zatvora zbog pridruživanja ukrajinskom vojnom bataljonu. Takođe, obrnutom pretragom na sajtu TinEye vidi se da je ova fotografija objavljivana i 2015. Godine.

Zbog svega navedenog objavu sa Fejsbuk profila Mihailo Miraš Dedeić ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article