PCR test detektuje virus, ali su za određivanje soja potrebne dalje analize

1314

Pojava novih sojeva koronavirusa predstavlja novi izazov za svjetske medicinske institucije i ustanove, a u isto vrijeme i poslasticu za manipulatore na društvenim mrežama.

Na Fejsbuku je skoro 350 puta podijeljen video kojim se eksplicitno tvrdi da se Delta soj ne može identifikovati.

Na snimku koji se dijeli vidimo štand za testiranje na COVID-19, a autor snimka pita medicinsku radnicu da li će mu test na koronavirus otkriti da li je zaražen Delta sojem, na šta dobija negativan odgovor – da test pokazuje samo da li je pozitivan ili negativan na virus.

Autor snimka na kraju konstatuje – „nemate test za to“.

Tačno je da testovi za COVID-19 ne pokazuju koji je soj virusa u pitanju, a razlog za to je jednostavan – test pokazuje da li ste pozitivni ili negativni dok dalje analize pozitivnog PCR testa otkrivaju da li osoba zaražena delta sojem.

Dr Bendžamin Pinski, sa Univerziteta Stenford, objasnio je za Factcheck.org da PCR test detektuje Delta varijantu virusa SARS-CoV-2, ali da su potrebne dodatne analize kako bi se soj identifikovao.

Za identifikovanje soja virusa koristi se genomsko sekvenciranje koje Centar za kontrolu i prevenciju bolesti definiše kao dekodiranje gena virusa kako bi se bolje razumio njegov potencijal za širenje i evoluciju.

Jedan od istraživača sa Univerziteta Pensilvanija koji se bavi upravo ovakvim sekvenciranjem, Džon Everet, objašnjava da institucije, uključujući i univerzitet na kojem radi, proučavaju skupljene uzorke i rade genomsko sekvenciranje na njima.

„Identifikujemo mutacije u genomima, upoređujemo ih sa originalnim Vuhan sojem, grupisanje određenih mutacija definiše varijante“, objasnio je on.

Pinski takođe objašnjava da njegova laboratorija radi „drugu ruku“ testiranja pozitivnih PCR testova kako bi pronašli specifične mutacije. Delta soj, kako je kazao, otkriva ono što je poznato kao L452R mutacija.

„Oko 94 odsto uzoraka koje smo analizirali, nakon sekvenciranja je pokazalo da su mutacije vezane za Delta soj. Oko 90 odsto svih pozitivnih uzoraka koje smo sekvencirali u skorije vrijeme su Delta soj. Delta soj sigurno nije prevara“, kazao je Pinski.

Dakle, PCR samo detektuje SARS-CoV-2, dok se daljim sekvenciranjem u laboratorijama utvrđuje da li je u pitanju Delta ili neki drugi soj.

Zbog toga ovu objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.