Kako nestabilnost proizvodi dezinformacije: Niko nije najavio „udar na Podgoricu“

1203

Podizanje političkih i međuetničkih tenzija u Crnoj Gori za rezultat je, kao i svaka nestabilnost, imalo i plasiranje velikog broja dezinformacija.

Mediji u Crnoj Gori i regionu o tenzijama i političkim potezima partija i pokreta izvještavaju, uglavnom, u skladu s tim koju stranu ili političku opciju podržavaju.

To je slučaj i sa objavom portala Nacionalist koji je objavio tekst naslovljen:

O čemu se zapravo radi?

Nacionalist je u svom tekstu prosto prenio saopštenje Patriotsko-komitskog saveza koje je medijima dostavljeno nakon sjednice predsjedništva tog pokreta.

U saopštenju se, između ostalih kritika upućenih Vladi Crne Gore i Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), poziva na, takozvani, „crnogorski dogovor“, odnosno, PKS je pozvao „sve partije, intelektualnu elitu, predstavnike manjinskih naroda da zaborave sve dosadašnje nesuglasice, optužbe i nadgornjavanja, do okončanja rušenja odnarođene vlasti“.

Ipak, u saopštenju se nigdje, ni na koji način, ne najavljuje „udar na Podgoricu“ kako to prenosi Nacionalist, koji je na Fejsbuku registrovan kao satirična stranica, a čiji sadržaj svakako nema dodirnih tačaka sa satirom.

Zbog činjenice da niko nije najavio „udar na Podgoricu“, ovu objavu ocijenili smo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Takođe, ova objava dobija i ocjenu klikbejt.

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.