Pekovića u policiju zvali zbog objava u grupi a ne zbog „odbrane izborne volje“

603

Odbrana izborne volje – floskula koja se često koristi u posljednje vrijeme u Crnoj Gori. Grupa građana se 30. avgusta odlučila da, kako tvrde, brane izbornu volju blokadom saobraćajnica i vožnjom u kolonama.

Svemu tome prethodilo je formiranje Viber grupe – Odbrana izborne volje gdje je bilo spornih objava poput one u kojoj se pozivalo na sahranu mandatara Milojka Spajića.

Zbog toga i činjenice da protestni skupovi nisu prijavljeni administratori i organizatori protesta došli su u fokus javnosti ali i policije.

Jedan od administratora stranice, Neđeljko Peković, saslušan je u policiji pravo zbog objava o Spajiću. Sada, policija opet želi da sasluša Pekovića, a pojedini mediji izvrnuli su cijelu priču tvrdeći da ga je policija pozvala na saslušanje „zbog odbrane izborne volje naroda“.

Tako portal Aloonline.me objavio naslov:

„Peković ponovo pozvan u policiju zbog borbe za izbornu volju naroda“

„Nakon što je već jednom privođen i saslušavan u Centar bezbjednosti Bar, administrator Viber grupe – Odbranimo izbornu volju Neđeljko Neđo Peković će na saslušanje morati i po drugi put u samo nekoliko dana. Ovaj put će morati da ide u Podgoricu, kako bi i pred podgoričkim inspektorima odgovarao na pitanja zbog kojih neko misli da su važna po bezbjednost Crne Gore“, navodi se u članku ovog portala.

U članku je objavljena i fotografija poziva koji je Peković dobio od policije a u kojem se jasno navodi da je pozvan da dođe u svojstvu građanina.

U pozivu se, takođe jasno, navodi da se Peković poziva „radi prikupljanja obavještenja na okolnosti sadržaja na Viber grupi „Odbrna izborne volje““.  

Dakle, iako se u pozivu izričito navodi da je Peković pozvan zbog objava u grupi u kojoj je administrator, portal Aloonline.me eksplicitno tvrdi da je on pozvan u policiju „zbog odbrane izborne volje naroda“.

Zbog toga objava ovog portala dobija ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Edit: 7.9.2023.

Portal Aloonline.me objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article