U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) 10. aprila je pokrenuta peticija da tamošnje vlasti ispitaju rad fondacije milijardera Bila Gejtsa i njegove supruge Melinde. To su regionalni mediji iskoristili da plasiraju članak kako je u priču o peticiji uključen američki predsjednik Donald Tramp što je netačno.

Informer je objavio članak pod nazivom

U tekstu se navodi:

Slične objave su imali portali Sputnik i Mondo.

Regionalni mediji su iskoristili tačne činjenice, ali su ih plasirali na obmanjujući način. Tačno je da je peticija pokrenuta, ali ona nije “osvanula” na sajtu Bijele kuće i iza nje ne stoji američki predsjednik , već se upravo tu nalazi link gdje oni koji žele mogu da potpišu peticiju.

We the People (Mi ljudi) je platforma koja je pokrenuta 2011. godine na sajtu Bijele kuće i koja svim Amerikancima omogućava način kreiranja i potpisivanja peticija o nizu pitanja koja pogađaju državu. Na sajtu Bijele kuće svako ko želi može da kreira peticije i uz sakupljenih 100.000 potpisa u roku od mjesec dana da čeka odgovor od Bijele kuće.

Peticija protiv supružnika Gejts je kreirana pod nazivom “Pozivamo na istragu Bil i Melinda Gejts fondacije za medicinske zloupotrebe i zločin protiv čovječnosti”.

 U peticiji koju je u trenutku pisanja ovog teksta potpisalo preko 500.000 ljudi se navodi:

Raskrinkavanje je već objavilo nekoliko tekstova koji se odnose na navodnu povezanost  Bila Gejtsa sa pandemijom COVID-19 od tvrdnji da je njegov cilj da se svijet vakciniše kako bi se njime  lakše upravljalo  ili da milijarderi zloupotrebom koronavirusa pokušavaju da izvrše novu raspodjelu političko-ekonomske moći u svijetu kako bi nastavili da kontrolišu tokove novca.

Fondacija Gejts već je izdvojila 250 miliona dolara za finansiranje testiranja i istraživanje vakcine za COVID-19.  Iako u osnovi raznih teorija zavjere stoje različiti razlozi za podršku kreiranju vakcine, poput želje za praćenjem i većom kontrolom ljudi, analize međunarodnih organizacija za provjeru činjenica pokazuju da takvi navodi nemaju uporište u činjenicama.

Pošto američki predsjednik Donald Tramp i Bijela kuća ne stoje iza peticije za ispitivanje rada fondacije Bila i  Melinde Gejts i pošto Informer, Sputnik i Mondo proizvoljno izvode zaključak da se to tumači kao uvod u otvoreni sukob Trampa i Bila Gejtsa, koji bi mogao da odredi budućnost SAD  njihove  tekstove ocjenjujemo kao “manipulaciju činjenicama”.

Tu ocjenu dobija medijski sadržaj  koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije  za izvođenje netačnih zaključaka  ili tvrdnji , čime usmjeravaju zaključke konzumenta medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Informer: Manipulisanje činjenicama | Sputnik: Manipulisanje činjenicama | Mondo.rs: Manipulisanje činjenicama