Ležanje na stomaku korisno za pacijente, ali ima i nedostatke

10082

Postavljanje bolesnika zaraženih korona virusom na stomak može da pomogne pri povećanju količine kiseonika u njihovim plućima.

CNN je 14. aprila objavio tekst u kom piše da su ljekari otkrili da postavljanje bolesnika zaraženih korona virusom na stomak može da pomogne pri povećanju količine kiseonika u njihovim plućima. Regionalna direktorka u Northwell Health, koji posjeduje 23 bolnice u Njujorku, ljekarka Mangala Narasimhan, tvrdi da tako spašavaju živote, a sa njom je saglasna i Katrin Hibert, direktorka medicinskog odeljenja u Opšoj bolnici u Masačusetsu.

Tekst su prenijeli i regionalni mediji, među kojima crnogorski portal CDM, pod naslovom „Ljekari u SAD: Okretanje na stomak može spasiti oboljele od koronavirusa“, koji je preuzet sa hrvatskog portala Index.hr. O ovome su izvijestili i portali Srbija danas, Kurir, Prva, Nezavisne, Nova, ATVBL, Novosti, Alo.

Specijalizovani medinski portali su u posljednje vrijeme pisali o stavljanju pacijenata oboljelih od COVID-19 u položaj koji podrazumijeva ležanje na stomaku („prone“ položaj na engleskom jeziku), što oboljelima pomaže prilikom disanja.

Američki časopis za respiratornu i kritičku njegu objavio je da je za pacijente oboljele od COVID-19 i koji su na respiratorima, ležanje na stomaku bilo bolje za pluća. Istraživači iz Kine i Kanade su, tokom jedne sedmice, dokumentovali efekat pozicioniranja tijela u borbi protiv akutnog respiratornog distres sindroma (ARDS), koji neki pacijenti razvijaju. Jedan od autora studije, profesor Medicinskog fakulteta u kineskom gradu Nanjingu, Haibo Qiu, naveo je da pacijenti, koji nijesu okretani na stomak, imali slabiju oksigenaciju pluća. I britanska organizacija Intensive Care Society objavila je upustvo kojim savjetuje zdravstvene radnike da razmotre stavljanje zaraženih korona virusom u „prone“ položaj, jer ta jednostavna tehnika može poboljšati oksigenaciju i smanjiti potrebu za respiratorima.

Međutim, CNN je u okviru svog teksta izvijestio o korisnim stranama ove tehnike, ali i njenim nedostacima. U tekstu piše da je pacijentima koji leže na stomaku potrebna veća količna sedativa, što znači i duži boravak na odjeljenju intenzivne njege. Hibert navodi da je većina pacijenata spremna da pokuša ovu tehniku, a da vrijeme provedeno u tom položaju varira od pacijenta do pacijenta. Taj dio članka su regionalni mediji izostavili u svojim tekstovima.

Svjetska zdravstvena organizacija se zasad nije oglašavala ovim povodom, niti izdala zvanične smjernice zdravstvenim radnicima širom svijeta.

Veoma je važno da mediji, prilikom izvještavanja o novom virusu i liječenju zaraženih, vode računa o tome da informacije o tretmanu oboljelih od COVID-19 koje plasiraju budu sveobuhvatne. Tako, u ovom slučaju, „okretanje pacijenata na stomak“ predstavlja tehniku koja olakšava pacijentima borbu sa bolešću koju korona virus izaziva i prateće tegobe, ali svakako da ima i svoje nedostatke, o čemu je CNN pisao, a što regionalni mediji u okviru svojih tekstova nijesu prenijeli, već su samo izvijestili o dobrim stranama koje idu u prilog ovoj tehnici.

Zbog toga ovi medijski izvještaji dobijaju ocjenu „pristrasno izvještavanje“.

Tu ocjenu dobija medijski izvještaj za koji se može jasno utvrditi da favorizuje činjenice, stavove i zaključke koji odgovaraju određenom narativu, često ne poštujući pravilo kontaktiranja druge strane kada se radi o tvrdnjama koje su štetne po nečiji ugled, ili koje određene aktera prikazuju u negativnom svjetlu. Jedan od oblika pristrasnog izvještavanja je i selektivno prikazivanje činjenica, gdje se ističu činjenice koje idu u prilog određenoj tezi, dok se činjenice koje je ne potvrđuju tendenciozno izostavljaju.

Ovakve medijske izvještaje uglavnom prati i vrlo emocionalan način pisanja. Oni mogu i ne moraju biti netačni, ali po pravilu ne prikazuju cijelu sliku i sve strane priče, već predstavljaju samo one činjenice koje odgovaraju preferiranom narativu. 

Portal Kurir objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 08.02.2021.

CNN: Pristrasno izvještavanje | CDM: Pristrasno izvještavanje | index.hr: Pristrasno izvještavanje | Srbija danas: Pristrasno izvještavanje | Kurir: Pristrasno izvještavanje,Demantovano | Prva: Pristrasno izvještavanje,Demantovano | Nezavisne novine: Pristrasno izvještavanje,Demantovano | Nova.rs: Pristrasno izvještavanje,Demantovano | ATV: Pristrasno izvještavanje,Demantovano | Novosti: Pristrasno izvještavanje,Demantovano | Alo: Pristrasno izvještavanje,Demantovano