Nošenje ili nenošenje maske – jedna je od najvećih svjetskih podjela od početka pandemije koronavirusa. Početak školske godine i povratak djece u klupe dodatno je rasplamsao ovu raspravu.

Tako je u Crnoj Gori pokrenuta peticija protiv nošenja maski u školama ili, kako navode pokretači inicijative “protiv ovog suludog globalnog plana, koji će nas počistiti sa lica zemlje”.

Raskrinkavanje se i ranije bavilo maskama, odnosno koliko je korisno nositi ih i koliko štite od zaraze.

Svjetska zdravstvena organizacija jasno poručuje da su maske dio sveobuhvatne strategije mjera za suzbijanje prenosa i spašavanje života; sama upotreba maske nije dovoljna da osigura adekvatan nivo zaštite od COVID-19. Dio te strategije je i fizička distanca i često pranje ruku. Dakle, jasno je da medicinske maske su sredstvo za prevenciju i zaštitu, a ne direktni lijek kojim ćete se odbraniti od virusa korona.

Takođe, naučne studije ukazuju na to da bi širenje virusa bilo zaustavljeno kada bi 80 odsto ljudi nosilo masku.

Takođe, studije su dokazale da su stopa širenja virusa, kao i broj umrlih, bili manji u sredinama gdje postoje kulturološke norme nošenja maski ili propisi koji to nalažu, kao što je slučaj u azijskim zemljama.

Vodeće svjetske zdrastvene institucije, poput američkih i britanskih, takođe propisuju da maske treba da nose djeca starija od dvije godine.

Pokretači peticije, ne nude nijedan dokaz “da nošenje maski, pogotovo kod najmađe populacije izaziva niz psiholoških posledica na rast i sazrevanje djeteta, socijalizacije i osećaja bliskosti  sa drugom decom. Nedostatak kiseonika, i udisanje ugljen dioksida, sa vlažnih maski izazivaju porast bakterija, i postepeno trovanje organizma toksinima”.

Budući da tekst peticije sadrži niz netačnih tvrdnji i neutemeljenih predviđanja povezanih u “globalni plan”, ovim objavama dajemo ocjenu teorija zavjere. Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Peticije online: Teorija zavjere