Malezijska pjevačica Kvinzi Čeng preminula je iznenada u 37-oj godini. Smrt je nastupila tokom snimanja, a njene kolege kažu da joj je pozlilo, da se žalila na glavobolju, da je povraćala i da su joj ekstremiteti postali plavi. Hitna pomoć je stigla, nažalost, kasno i nije joj bilo pomoći.  

Ne bi se reklo da je Čeng bila popularna na našim prostorima, pa ipak njena smrt stigla je do društvenih mreža na našem govornom području. Za njenu smrt krivi se vakcina:  

Kaže doktor da je ova mlada glumica,  
vakcinisana sa 4 doze fajzera,  
iznenada umrla  
‼️vjerovatno zbog sušenja kose fenom…. 
Pa da ima smisla…  
Svi znamo koliko je to rizično,… 
mislim na fen, logično, ne pelc,  
jer pelc je super bezbjedan i spasava čovječanstvo… 

Fen se pominje jer je Čengovoj pozlilo upravo nakon sušenja kose na setu.  

Vakcina nema veze sa njenom smrću, već aneurizma. Njena sestra to je i potvrdila. Malezijski mediji prenose:  

“Njena sestra, Čeng Ćing Džun potvrdila je da je smrt pjevačice prouzrokovana rupturom bobičaste aneurizme, takođe poznatom kao rupturirana sakularna aneurizma. Prema medicinskim studijama, oko 50% slučajeva rupture bobičaste aneurizme rezultira smrću. Dok su uzroci različiti, ljekari uglavnom pripisuju ogroman stres i neliječeni visok krvni pritisak kao uzrok rupture bobičaste aneurizme. Uobičajeni simptomi uključuju jake glavobolje, mučninu i gubitak svijesti.” 

Nije prvi put da se smrt poznatih ličnosti neosnovano dovodi u vezu sa vakcinacijom, o čemu je Raskrinkavanje više puta pisalo.  

Ova objava dobija ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article