U jeku pandemije i u susret masovnoj vakcinaciji stanovništva, teoretičari zavjere, na razne načine pokušavaju da diskredituju centralne figure relevantnih institucija, koje vode glavnu riječ u borbi protiv koronavirusa.

Tako je na Fejsbuku 1.  februara 2021. objavljen snimak na kom se vidi kako muškarac sa brkovima odjeven u žensku garderobu,  pleše u jednom noćnom klubu, a u opisu video materijala stoji da je riječ o generalnom direktoru Svjetske zdravstvene organizacije.

Da je riječ o običnoj manipulaciji, potvrdio je i sajt za provjeru činjenica Misbar, koji je istraživajući isti video (okačen još 12. juna prošle godine) došao do zaključka da se na njemu ne nalazi Tedros Gebrejesus.

Video pretragom je utvrđeno da i pored određenih sličnosti, glavni akter snimka nije prvi čovjek Svjetske zdravstvene organizacije.

Ovim snimkom bavio se i brazilski list O globo, koji je takođe utvrdio da na njemu nije Gebrejesus.

Snimak je, kako piše O globo, zabilježen u Brazilu, u februaru prošle godine, što je potvrdio i vlasnik bara u kojem je snimljen video. Gebrejesus živi u Ženevi u, Švajcarskoj.

Prostom uporedbom lako je ustanoviti se ne radi o Gebrejesusu.

Napomenimo i da je Gebrejesus zbog istog video snimka, na pojedinim arapskim stranicama nepravedno optužen za perverzno ponašanje i kršenje mjera protiv koronavirusa.

Uzimajući u obzir sve činjenice, baš kao i kolege iz Misbara, dolazimo do zaljučka, da je u pitanju lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest