Podaci pokazuju broj doseljenih, a ne odseljenih iz Crne Gore 

1039

Demografski podaci su značajni za razumijevanje i promjene strukture stanovništva kroz godine i bitan indikator koji može usmjeriti buduće politike države. Iz tog razloga, neophodna je njihova adekvatna interpretacija.  

Na Fejsbuk stranici kompanije Fidelity consulting nedavno su objavljene, kako kaže autor/autori ovog posta, “tužne brojke o emigraciji iz Crne Gore”.  

“Za 11 godina dostupnih podataka EUROSTAT-a, iz Crne Gore u zemlje EU je otišlo 69.495 građana. Od tih 69.495 građana koji su otišli u zemlje EU, dvije trećine su muškarci dok je jedna trećina žena 

(…) Najveći broj odlazaka građana bilježi se famozne 2019. godine, koja se uzima kao rekordna godina svega u Crnoj Gori. Te godine je iz Crne Gore u zemlje EU otišlo čak 10.737 ljudi. Zbog korone, 2020. godine je broj odlazaka manji ali se može pretpostaviti da je u 2021. i 2022. godini nastavljen trend odlaska sličan onome iz 2019. odine”, precizira se u objavi. 

Ovi podaci potom su objavljeni i na crnogorskim portalima Borba i Adria, a prenijeli su ih i regionalni portali Red portal, Glas srpske, RTRS… 

Tvrdnja o odlasku građana Crne Gore u države članice EU se, prema navodima autora, baziraju na onim koje je objavio EUROSTAT. 

Međutim, podaci na vebsajtu Statističkog zavoda EU nam otkrivaju drugačiju sliku. 

Iz Crne Gore Gore nije emigriralo, već imigriralo 69.495 građana. 

Dakle, zbir podataka iz kategorije imigracije prema starosti i polu je 69.495 (za period od 2010-2020. godine) dok podaci o emigraciji građana Crne Gore nisu potpuni.  

Na sajtu EUROSTAT-a, u kategoriji emigracije prema starosti i polu nema podataka za Crnu Goru (osim za 2020. godinu, kada je evidentirano 28 lica). 

Da se 69.495 lica doselilo u Crnu Goru tokom navedenog perioda, a ne odselilo, potvrdili su i predstavnici MONSTAT-a u izjavi za Raskrinkavanje.me. 

“Podaci navedeni u tekstu, odnose se na doseljene u Crnu Goru, a ne na odseljene. Sam naziv tabele je „Immigration by age group and sex“, odnosno „Doseljavanje po starosnim grupama i polu“, a ne iseljavanje, kako je navedeno. Na sajtu EUROSTAT-a su statistički podaci koje je dostavila Uprava za statistiku, a izvor podataka je Ministarstvo unutrašnjih poslova. Dakle, u pitanju su podaci o doseljenima u Crnu Goru, a ne o odseljenima iz Crne Gore”, objašnjeno je iz MONSTAT-a u izjavi za Raskrinkavanje.me.

Zvanični podaci o emigraciji odnosno broju stanovnika koji odlaze iz Crne Gore nijesu dostupni kroz sistem zvanične statistike Crne Gore.  

Naime, u Godišnjem planu rada zvanične statistike za 2023. godinu koji je dostupan na sajtu Uprave za statistiku, pod rednim broj 8 navodi se istraživanje: „Statistika međunarodnih migracija“, ali kao probno istraživanje čiji podaci se ne objavljuju. Probna istraživanja definisana su članom 33 Zakona o zvaničnoj statistici i sistemu zvanične statistike. 

Pomenutu Fejsbuk objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article