Centar za mentalno zdravlje ne savjetuje da “pomoć potražite na TikTok-u” 

595

Učestali primjeri vršnjačkog, ali i drugih oblika nasilja koji su sve češći u crnogorskom društvu izazvali su    opravdane kritike da se nedovoljno govori o ovom problemu, kao i da je potrebno posebnu pažnju posvetiti mentalnom zdravlju djece.  

U ovako delikatnom trenutku, a imajući u vidu i tragedije koje su se nedavno dogodile u Srbiji, Informer je objavio  vijest sa sljedećim naslovom. 

“POMOĆ POTRAŽITE NA TIKTOKU OD INFLUENSERA” Poruka Centra za mentalno zdravlje izazvala žestoke reakcije! “Ovo je za kaznu!” 

Snimak koji je Informer objavio potiče od Instagram stranice Bunt_cg odakle su ga preuzeli i neki korisnici Fejsbuka poput teoretičara zavjere Saše Borojevića (ovdje i ovdje) koji je na toj društvenoj mreži napisao sljedeće:

“Tik Tok u ulozi lekara po preporuci PSIHIJATRIJE! 

I dalje se čudite otkud sve ovo sto nam se desava!?” 

Tačno je da je na vratima Centara za mentalno zdravlje u Baru sa spoljašnje strane zalijepljen papir sa sadržinom poruke koje je i prikazana na društvenim mrežama, a potom i u pojedinim medijima. 

Međutim, nije tačno da je tu poruku istakla uprava ili bilo ko od zaposlenih u Centru za mentalno zdravlje Bar, pa su samim tim netačne i tvrdnje o prestanku rada Centra. 

Tim Raskrinkavanja je kontaktirao upravu Doma zdravlja Bar.

“Neistina je da je od strane zaposlenih istaknut natpis koji je neprimjerenog sadržaja. Takođe vas obavještavamo da Centar za mentalno zdravlja u ZU Bar nije prekidao rad, te da se pregledi nesmetano obavljaju i zakazuju”, kazao je u odgovoru za našu platformu, predstavnik pravne službe, Vladimir Kovačević.

On je pojasnio da su 6.05. u popodnevnim časovima saznali da je na pojedinim društvenim mrežama objavljen snimak na kojem neko, njima nepoznato lice, snima ulazna vrata Centra za mentalno zdravlje, te da je na ulaznim vratima istaknut natpis neprimjerenog sadržaja u odnosu na rad i zaposlene u Centru za mentalno zdravlja. Slučaj su prijavili policiji.

“Slučaj smo prijavili Centru bezbjednosti u Baru, i nakon nekoliko sati smo od strane ovlaštenih radnika CB Bar usmenim putem obaviješteni da su identifikovali lice koje je objavilo snimak na društvenim mrežama. 

Takođe smo obaviješteni da je sa tim licem obavljen razgovor u prostorijama CB Bar, te da je utvrđeno da je to isto lice prethodno napisalo natpis sa neprimjerenim sadržajem i nalijepilo sa spoljašnje strana ulaznih vrata Centra za mentalno zdravlja, zatim snimalo ulazna vrata uz odgovarajući usmeni komentar, i nakon toga sve to objavilo na društvenim mrežama”, objasnio je Kovačević u odgovoru. 

Dakle, jasno je da je poruka istaknuta na vratima Centra za mentalno zdravlje poslužila  kao materijal za dijeljenje na društvenim mrežama, ali i da je potencijalno mogla ugroziti integritet te ustanove. 

Zbog činjenice da obavještenje nijesu istakli zaposleni te ustanove, niti se može uopšte smatrati porukom Centra, kako je to sugerisao Informer i korisnici Fajesbuka, ovaj sadržaj ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article