Podsjećaju na neistinu: Milatović nije rekao da za BS nema mjesta u Vladi

1209

Formiranje Vlade u Crnoj Gori oduvijek je ispraćeno dezinformacijama i veoma izraženom pristrašnošću pojedinih medija.  

Posljednji dogovori koji, kako se najavljuje, ne predviđaju učešće koalicije Za budućnost Crne Gore u 44. Vladi Crne Gore, motivisali su IN4S, koji otvoreno podržava ovu koaliciju, da plasira dezinformacije na račun predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića.  

IN4S je očigledno ispratio narativ koalicije Za budućnost Crne Gore, iz koje su se, nakon što se počelo objavljivati da nije postignut dogovor da budu u Vladi, obratili Milatoviću, tražeći od njega da kaže šta misli o „prekrajanju izborne volje“

Kako bi se stavio dodatni politički pritisak na Milatovića, IN4S je na Fejsbuku objavio skrinšot svog ranijeg teksta naslovljenog:  

 „Milatović: SPP je naš partner, Za Bošnjačku stranku neće biti mjesta u novoj Vladi“ 

Isti narativ plasirao je i portal Borba.

Kako je Raskrinkavanje objasnilo u jednom od svojih ranijih tekstova, Milatović nikada nije rekao da za Bošnjačku stranku neće biti mjesta u novoj Vladi.  

IN4S je u tom članku naveo da „novi predsjednik Crne Gore Jakov Milanović kazao je da Bošnjačku stranku ne vidi kao budućeg saveznika u Vladi Crne Gore“, te da se se osvrnuo i na odnos sa partijama nacionalnih manjina, podsjetivši da ga je Stranka pravde i pomirenja podržala kao predsjedničkog kandidata. 

Ipak, Milatović nije rekao da za BS neće biti mjesta u Vladi, već je tada rekao da bi volio da vidi predstavnike manjinskih partija u novoj vladi. 

„Ja sam čovjek koji se zalaže za što inkluzivniji način pravljenja vlade. Nije dobro što neki lideri političkih partija, prije svega, mislim na Bošnjačku stranku, nijesu pokazali dozu demokratičnosti…“, naveo je on govoreći o BS, ali je i dodao da u novoj Vladi neće biti mjesta jedino za DPS: 

“Ne bih imao protiv da se svi nađu u novoj crnogorskoj vladi, ako to građani budu željeli. Imam jasan politički stav da nakon parlamentarnih izbora ne bi trebalo da dođe do saradnje sa DPS-om. U ovom trenutku je isključujem potpuno“, kazao je Milatović.  

Ni sam naslov teksta koji je IN4S objavio kao „podsjećanje“ više nema značaja jer je Stranka pravde i pomirenja u međuvremenu povukla podršku Pokretu Evropa sad čiji je Milatović jedan od lidera.  

Objava IN4S dobija ocjenu dezinformacija.  

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article