Policija u austrijskoj pokrajini: Tirol nije na rubu rata, već kontroliše PCR testove

1560

Svaka policijska akcija tokom pandemije koronavirusa pod lupom je građana, a one često znaju biti i izvor dezinformacija.

Austrijska pokrajina Tirol, od nedavno je najveće žarište južnoafričkog soja koronavirusa, a samim tim i predmet manipulacija i na internetu. Iako je pokrajina uslovno “odjsečena” od ostatka zemlje zbog izbijanja zaraze, korisnici društvenih mreža tvrde da su stanovnici Tirola ipak, reklo bi se, dobro provode.

U fejsbuk objavi korisnik navodi da vojska čuva austrijsku pokrajinu Tirol, te da su stanovnici ove oblasti, otvorili kafiće i restorana.

“Imam samo jedno pitanje. Da li vi znate što se dešava u Austriji i zašto Tirol čuva vojska? I zašto naši mediji ne prenesu istinu? E pa sad da Vam kažem. U pokrajini Tirol su ljudi otvorili svoje hotele, restorane i kafiće i sav narod tamo se digao tamo na noge. Nitko od medija nije prenosio to…I naravno neće ih zatvoriti jer je narod na rubu rata. Tako da svaka im čast” navodi se u objavi.

Međutim, na zvaničnoj stranici pokrajine Tirol, navodi se da je zbog pojave mutiranog soja koronavirusa,  ta pokrajina pod posebnim epidemiološkom mjerama.

“Od 12.02.2021 će biti potreban negativan kovid test za putovanje van Tirola. Ovaj test ne smije biti stariji od 48 sati. Ovo pravilo će ostati na snazi najmanje 10 dana. Austrijska savezna vlada takođe je izdala upozorenje za putovanje za Tirol”, navodi se u objavi.

Prodavnice neesencijalne hrane i usluge koje uključuju bliski fizički kontakt ponovo su otvorene u Tirolu od 8. februara 2021. godine, ali podliježu strogim pravilima, dodaju vlasti.

“Hoteli i ugostiteljski objekti ostaće zatvoreni najmanje do kraja februara 2021. Ograničenja napuštanja doma između 20:00 i 06:00 časova ostaju na snazi. Takođe je obavezno nositi FFP2 masku za lice u svim prodavnicama i u javnom prevozu. Na javnim mjestima morate biti na udaljenosti od najmanje dva metra od drugih ljudi” predviđaju epidemiološke mjere.

Takođe, mediji prenose, da je u Tirolu prisutan veliki broj vojske i policije, ali njihovo prisutstvo vezuje se za kontrolu stanovništva koje napušta Tirol, a ne kako insinuira fejsbuk korisnik, radi kontrole stanovništva, koje je otvorilo kafiće i restorane.

Prema pisanju austrijskih medija, kao rezultat ovih mjera „u toku je jedna od najvećih policijskih operacija u posljednjih nekoliko godina“.

“Policija će nadgledati tirolsku granicu sa drugim austrijskim državama, kao i susjednim zemljama Njemačkom i Italijom”, piše austrijske thelocal.at

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc, takođe je potvrdio da se južnoafrički soj koronavirusa, pojavio u Tirolu. Naveo je da će vojska i policija, kontrolisati sprovođenje mjera na putevima.  

Imajući u vidu da je informacija da su kafići i restorani u Tirolu otvoreni, i tvrdnje da je pokrajina na rubu rata – netačni, ova objava dobija ocjenu “dezinformacija”

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija

Viralne objave: Dezinformacija