Policija u austrijskoj pokrajini: Tirol nije na rubu rata, već kontroliše PCR testove

1379

Svaka policijska akcija tokom pandemije koronavirusa pod lupom je građana, a one često znaju biti i izvor dezinformacija.

Austrijska pokrajina Tirol, od nedavno je najveće žarište južnoafričkog soja koronavirusa, a samim tim i predmet manipulacija i na internetu. Iako je pokrajina uslovno “odjsečena” od ostatka zemlje zbog izbijanja zaraze, korisnici društvenih mreža tvrde da su stanovnici Tirola ipak, reklo bi se, dobro provode.

U fejsbuk objavi korisnik navodi da vojska čuva austrijsku pokrajinu Tirol, te da su stanovnici ove oblasti, otvorili kafiće i restorana.

Međutim, na zvaničnoj stranici pokrajine Tirol, navodi se da je zbog pojave mutiranog soja koronavirusa,  ta pokrajina pod posebnim epidemiološkom mjerama.

Prodavnice neesencijalne hrane i usluge koje uključuju bliski fizički kontakt ponovo su otvorene u Tirolu od 8. februara 2021. godine, ali podliježu strogim pravilima, dodaju vlasti.

Takođe, mediji prenose, da je u Tirolu prisutan veliki broj vojske i policije, ali njihovo prisutstvo vezuje se za kontrolu stanovništva koje napušta Tirol, a ne kako insinuira fejsbuk korisnik, radi kontrole stanovništva, koje je otvorilo kafiće i restorane.

Prema pisanju austrijskih medija, kao rezultat ovih mjera „u toku je jedna od najvećih policijskih operacija u posljednjih nekoliko godina“.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc, takođe je potvrdio da se južnoafrički soj koronavirusa, pojavio u Tirolu. Naveo je da će vojska i policija, kontrolisati sprovođenje mjera na putevima.  

Imajući u vidu da je informacija da su kafići i restorani u Tirolu otvoreni, i tvrdnje da je pokrajina na rubu rata – netačni, ova objava dobija ocjenu “dezinformacija”

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija

Viralne objave: Dezinformacija