Poslodavac nije kupio stan čistačici, već su stanari zgrade platili zakup

1308

Dezinformacije su uglavnom štetne i imaju namjeru da navedu na pogrešan zaključak. Ipak postoje i one za koje bi mnogi poželjeli da su tačne stvari a ne dezinformacije.

Od 27. januara, kada je na jednom Twitter profilu Elis objavljen video sa opisom „Za dvadeset godina rada poslodavac je nagradio spremačicu sa stanom“, vijest o čistačici iz Njujorka kojoj je u vrijeme krize izazvane pandemijom kupljen stan preplavila je regionalne portale. Video na pomenutom Twitter nalogu do danas ima skoro 7,700 lajkova, a ritvitovan je oko 900 puta.

Među crnogorskim medijima, vijest je objavio portal CDM sa naslovom

„Za dugogodišnji vjerni rad poslodavac spremačici kupio stan“

Sa istim naslovom vijest je objavio i portal Radio Bijelo Polje, a portal Kodex u tekstu naslovljenom

„20 godina radila kao čistačica u zgradi, dobila otkaz zbog korone, a onda su joj stanari kupili stan“.

Kodex je vijest podijelio i na svojoj Facebook stranici.

Ipak, istinita informacija, iako je i dalje riječ o humanom gestu u vrijeme krize izazvane pandemijom, nešto je drugačija. Na video snimku koji traje 45 sekundi i koji je objavljen na Twitter profilu Elis, nakon 7. sekunde se može čuti da se radi o ugovoru o dvogodišnjem zakupu stana, a ne kupovini. Muškarac iz videa kaže:

„Htjeli su nešto da ti poklone… Ovdje je ugovor o dvogodišnjem zakupu ovog stana, koji su tvoji stanari platili zajedno. Sve je riješeno i sve što trebaš da uradiš je da potpišeš i uzmeš ključeve i ovaj stan je tvoj naredne dvije godine. Ovo je tvoj stan, samo tvoj. Samo treba da unajmiš nekoga ko će ga čistiti, iako toga sad i nema mnogo. Želio bih ti zahvaliti i reći da mi je čast što mogu obradovati tebe i tvoju porodicu.“

Duža verzija ovog snimka objavljena je ranije na Twitter profilu Madeyousmile, 23. januara, sa opisom:

„Ova vrijedna i lojalna spremačica koja proživljava težak period tokom pandemije dobila je stan zahvaljujući svim ljudima koji žive u zgradi u kojoj je radila – dobila je zakup za dvije godine. Humanost.“

Iako je na ovom profilu objavljena tačna informacija, mediji su prenijeli srećniju verziju ionako lijepe priče i objavili da je spremačici stan kupljen, a ne plaćen zakup za dvije godine. Ni podatak naveden u medijima da je stan navodno kupio poslodavac nije tačna, jer su stan zakupili stanari zgrade.

U tekstu CDM-a, koji je prenio i portal Radio Bijelo Polje, nigdje se ne navodi da se radi o zakupu, što se može čuti tek pažljivim slušanjem snimka. U pretposljednjem pasusu teksta Kodexa piše da se radi o zakupu stana, iako se naslovom tvrdi suprotno.

Objavu CDM-a, kao i onu sa Twitter profila Elis ocjenjujemo kao „lažnu vijest“, a objavu portala Radio Bijelo Polje kao „prenošenje lažne vijesti“. Ocjenu „Lažna vijest“ dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Objava Kodexa dobija ocjenu „manipulisanje činjenicama“. Ovu ocjenu dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Viralne objave: Lažna vijest CDM: Lažna vijest Radio Bijelo Polje: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Kodex.me: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti,Manipulisanje činjenicama