Ponavljanje neistine: Lažna tvrdnja da virus SARS-COV-2 nije izolovan

1595

Iako je prošlo više od godinu dana od pojave smrtonosnog virusa SARS-COV-2 koji izaziva bolest COVID-19 lažne tvrdnje na socijalnim mrežama kojima se negira ova bolest ne prestaju.

Jedna u nizu tih objava je podijeljena na Fejsbuku. U njoj se navodi:

“Toliko uplašeni od smrtonosnog virusa koji se ne zna kako izgleda jer nikada nije izolovan, a pronalazi se testom koji otkriva sve moguće viruse i bakterije koje prirodno imamo u organizmu, pa radi ovih koji to ne popiju su izmislili kazne da ih šikaniraju, a isprepadani još više da se izbezume. I tako u krug. A, zaboravlja se da je više onih koji su preležali “virus”, ali opet čekamo vakcinu da bismo se spasili. Neko kaže nastali smo od majmuna, a ja kažem i ostali smo majmuni jer se samo nad njima ćutke vrše eksperimenti”

Tvrdnja da SARS-COV-2 koji izaziva bolest covid-19 nije izolovan nije istinita što potvrđuje i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

„Prvi slučajevi covid-19 kod ljudi, izazvane koronavirusnom bolešću od SARS-COV-2, prvi put su prijavljeni iz grada Vuhan, Kina, u decembru 2019. Šta nam govori genetski sastav virusa SARS-CoV-2?. Svi SARS-CoV-2 do danas izolovani od ljudi genetski su usko povezani sa koronavirusima izolovanim iz populacija slepih miševa, konkretno, slijeli miševi iz roda Rhinolophus.“ objašnjenje je SZO koja navodi da je u Kini virus prvi put izolovan 7. januara 2020.godine.

Brojni su i drugi primjeri da je ovaj virus izolovan. Prema podacima američkog Nacionalnog centra za biotehnološke informacije (NCBI) virus je u SAD-u prvi put izolovan 20. januara prošle godine.

„Država Vašington i američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti dijagnostikovali su prvog američkog pacijenta 20. januara 2020. Izolovali smo virus iz uzoraka nazofarinksa i orofaringeusa i okarakterisali virusnu sekvencu, svojstva replikacije i tropizam ćelijskih kultura“ navodi NCBI.

Tvrdnjama da virus nije izolovan bavili smo se više puta, a to su činili i faktčekeri širom svijeta.

Fullfact piše da postoje brojni izvještaji da su svjetski timovi širom svijeta izolovali virus.

„SARS-CoV2 uzorkovan je milion puta od zaraženih ljudi, uključujući one za koje je prvobitno utvrđeno da su zaraženi u Kini “, rekao je dr. Stephen Griffin, virolog i vanredni profesor na Leeds Institute of Medical Research, prenosi Fullfact.

O lažnim tvrdnjama da virus nije izolovan bavio se i portal raskrinkavanje.ba

Pošto postoje brojni dokazi da je virus SARS-COV-2  izolovan ovu fejsbuk objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest